Ислямизацията на ромските махали - заплаха за националната сигурност?

Ислямизацията на ромските махали е една от заплахите за териториалната цялост на страната – тази констатация от официален документ на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) коментираха генералите Кирчо Киров и Димо Гяуров в ефира на предаването "Тази сутрин" на bTV. Става въпрос за тенденции, предпоставки и необходимост от "държавническо" решение на проблема, защото българската държава допусна създаването на гета, проблемът не е само в ислямизацията, но и в криминализацията - такива са констатциите на спецовете по национална сигурност. 

В публикувания в Интернет страницата на  агенцията отчет за изпълнение на бюджета й за първото полугодие на 2017 г. се казва още, че ДАР придобила изпреварваща информация за действия, които създават рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията, както и такива, застрашаващи политическата и икономическа сигурност на страната.

Кадровото състояние на ДАНС – 20% кадрови некомплект, Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР) – 38%, съчетано с огромното число незаети бройки в армията, създава голям проблем в системата на национална сигурност и отбрана като цяло. Това каза още в коментар за документа бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

„Причините може да се търсят в много посоки – посочи той – например в недоброто състояние на образованието и продукцията от потенциални кадри на структурите за отбрана и сигурност, което то произвежда, недобре работещата кадрова дейност на структурите за кадрово обезпечаване на тези институции, което всъщност е въпрос на организация.“, коментира ген. Киров.

Според него би трябвало работата в разузнаването да се смята за престижна, „макар че в последните години престижът му значително падна, не само на него, но и на специалните служби като цяло, в това число и на армията“.

Тежестта трябва да падне на външното разузнаване, чийто приоритет е придобиването на изпреварваща информация за сигурността на страната, за заплахите от тероризъм, за териториалната цялост на страната, от бежански поток и т.н. Защото в такава сложна обстановка, в която с намира страната, външното разузнаване е това, което трябва да даде изпреварващата информация за вземане на държавни решения, каза гостът.

За констатацията в доклада на ДАР, че ислямизацията на ромските махали е една от основните заплахи за териториалната цялост на страната, ген. Киров каза, че разрешението на тези проблеми има само държавнически измерения, това е въпрос на политика, на стратегия – в политиката, в икономиката, в интеграцията и приобщаването на малцинствата, включително образованието.

Според него мигрантите не са проблем за България в такава степен, в каквато бяха преди 1 – 2 години.

Докладът на разузнаването не съдържа твърдения за фрапантни опасности и не трябва да плашим публиката – това е рутинен доклад, първият след новото законодателство, коментира в студиото на „Тази сутрин” и ген. Димо Гяуров, също бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По повод заплахата от ислямизацията на ромското население, той каза: „В доклада се говори за тенденция, за наличие на предпоставки. Това, че българската държава допусна обособяването на гета, е предпоставка не само за ислямизацията на това население, а и за криминализацията му”, посочи Гяуров.  

„Другият по-важен елемент – освен гетата – е сред жителите им да се създаде ясна убеденост, че няма безнаказаност –каквото е момента не се случва. Аз съм свидетел как част от населението на тези места е убедено, че няма държавност и няма да му се случи нищо лошо”, каза още той.

Друга опасна тенденция по думите му е липсата на кадри в разузнаването.

В отчета на ДАР се посочва, че разходите за първото полугодие са в размер на 11 089 127 лв. от общо утвърдените 23 300 000 лв. за годината. Това представлява 47,55% спрямо уточнения план на разходите по бюджета на Агенцията за 2017 г.

Разузнавателните приоритети, по които работи службата, са в три основни направления – асиметрични заплахи, външнополитическо разузнаване и икономическа сигурност.

Снимки: http://btvnovinite.bg/