Социалистите с остри критики към управлението на общината

Народният представител Таско Ерменков разкритикува новото управление на община Сливен. На пресконференция днес той заяви, че екипът на новия кмет вкарва общината в нова дългова спирала. Ерменков разкритикува и вдигането на местните данъци, както и чистката в общината и общинските предприятия. 

Общинският съветник от БСП Мариета Петкова заяви, че увеличаването на данъците ще доведе до по-ниска събираемост. Тя допълни, че увеличаването на данъците е станало без анализиране и без да е налице нужното презониране на града. 

Петкова коментира и намерението на общината да поеме нов дълг под формата на облигационен заем. „Информацията, с която разполагаме, е доста оскъдна. Смущаващото в този вид заем е, че е обвързан с индекса на Софибор и 2,3 процента надбавка. С така формулираните лихвени проценти, този заем е рисков и неизгоден, тъй като няма зададена горна граница. Обезпечението на заема ще е под формата на залог върху бюджетната сметка на общината, по която постъпват собствените приходи и общата изравнителна субсидия. Това означава, че всички приходи на общината могат да бъдат блокирани в моменти, когато общината няма да е в състояние да погасява месечните лихви и главница по този заем. Така има риск училища, детски градини, социални заведения да останат без пари с месеци. Това е притеснително, затова искаме детайлна разбивка за това какво точно ще бъде погасявано по този заем. 

Притеснително е и, че общината наистина ще влезе в дългова спирала, защото до края на 2017 г. остава да се изплати първият заем за 22 млн. лв., който беше изтеглен през първия мандат на Лечков, остават и около 8 млн. лева по главницата от втория заем към банка Д, изтеглен в края на втория мандат на Лечков. И реално погледнато, вместо да се измъкваме от тези задължения, влизаме в нов дълг. 

Общината има задължения, които не са никак малки като размер, това е така. Но не се каза откога са тези задължения. Ще ви цитирам стари справки. На пресконференция през ноември 2011 година администрацията на Кольо Милев е предоставила следната информация: община Сливен дължи близо 40 млн. лв., 140 млн. лв. са поетите задължения в задбалансовите пасиви, отделно общината дължи на доставчици 10 млн. лв. Правя паралел с настоящия момент, от началото на мандата на Стефан Радев - 9 млн. лв. са задълженията по капиталовата програма, 140 млн. лв. са поети задължения, 16 млн. лв. са задълженията към банки, 10 млн. лв. към второстепенни разпоредители. Направила съм официално запитване от кои периоди са споменатите задължения”. 

Мариета Петкова каза още, че на сесията на Общинския съвет този месец от БСП ще предложат да има горна граница на лихвените проценти по облигационния заем, както и преразглеждане на вида обезпечаване на заема. Самото предложение за облигационния заем от 25 млн. лв. ще бъде гласувано на сесията през март.