90% от отглежданите в домашни стопанства прасета на територията на областта са умъртвени доброволно

Мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете на територията на Сливенска област бяха  представени от областния управител на Сливен по време на брифинг преди заседанието на Областната епизиотична комисия.По думите на Чавдар Божурски до момента болшинството от стопаните са осъзнали, че единственият начин за предотвратяване на епидемия е умъртвяването на животните в домашните стопанства, които нямат регистрация и не са под ветеринарен контрол.

По данни на Комисията, на територията на Сливенска област има 2 558 такива обекта, в които са отглеждани  5 998 домашни прасета. Доброволно към 5 август от тях са умъртвени от собствениците им 4 763 , останали са 1 233 живи животни. Според областния управител на Сливен, данните сочат, че към момента в областта са умъртвени 90% от подлежащите на смърт прасета.

Отредени са и терени за загробване, утвърдени от Басейнова дирекция, РИОСВ и РЗИ. В Котел те са 20, в Твърдица - 3, пет в община Сливен и 20 на територията на Нова Загора, които предстои да бъдат утвърдени.

Нямало е съпротива от страна на стопаните, предстоят и още проверки в домове и лични стопанства. Областният управител Чавдар Божурски заяви, че там където има все още прасета, хората ще получат 24 часов срок за доброволното им умъртвяване. Едва след това животните ще бъдат умъртвявани принудително, а стопаните ще бъдат глобявани, ако откажат съдействие. Глобата е в диапазон от 150 лв. до 1000 лв.

Чавдар Божурски съобщи, че са извършени само проверки на населените места в близост до индустриалните ферми и е направена дезинфекция.

Относно протестиращите в село Крушаре той уточни, че уважа правото им да изразят позиция, но не е съгласен да затрудняват движението. Областният управител подчерта, че ще им бъде даден срок да прекратят блокадата на пътя Сливен - Ямбол, в противен случай ще бъдат предприети всички мерки, предвидени в закона. 

На въпроса дали би отишъл при протестиращите, той заяви, че няма да го направи, но ако те искат среща, ще ги приеме. По негови думи 20 човека няма да спрат работата на нито една институция. 

Директорът на областната дирекция на БАБХ - Сливен д-р Пламен Пенчев съобщи, че до момента благодарение на превантивните мерки на територията на областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Всички взети до момента проби са били отрицателни.