Нов хит по света - туризъм в бедняшките квартали? И ние има какво да покажем. Снимки от ЮАР и кв. Надежда

ЮАР

Южна Африка има квартали, които са в пълен контраст на модерните хотели, бизнес центрове и молове. Наричат ги "тауншипс". Историята им тръгва от времето на апартейда, когато тези неразвити расово сегрегирани градски райони са били определени за не-бели, а именно чернокожи, индийци и цветни.

Обикновено тауншипс се изграждат в периферията на градовете.

Сливен, квартал "Надежда"

Kварталите за не-бели също са наричани "локаси" на африкаанс и често се наричат с това име в по-малките градове. Използва се и жаргонът "каси". Понякога общините имат големи неформални селища в близост.

Бедняшки квартали има почти навсякъде по света. А от скоро се е появил един нов термин "Slum Tourism" или „туризъм в бедните квартали“, който става все по-полярен и в ЮАР. У нас, за съжаление, също има добри условия за него. 

ЮАР

Изкореняването на бедността в световен мащаб е една от осемте Цели на хилядолетието, прогласени от Организацията на обединените нации. Бедността води глада, липсата на достъп до качествени здравни услуги и образование, са все предпоставки за разгръщаща се неравнопоставеност… Бедността не е зрелище, а проблем. Още по-малко туристическо зрелище.

Сливен, кв. Надежда

Как изглеждат днес бедните квартали на ЮАР?

Гледайте "Без багаж", неделя, 13 ч. по DIEMA

Как изглежда квартал "Надежда" - знаете. 

По мателиал на www.vesti.bg.