Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. На този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша.

Бивши концлагеристи посетиха полския град Освиенцим и някои от оцелелите разказаха спомените си за деня на освобождението.

,,Беше много студено и хладно. Имаше много сняг. Бяхме уплашени и гладни", споделя Здислава Влодарчик, затворена в лагера на 11-годишна възраст.

През януари 1945 г. тя успява да остане в лагера с по-малкия си брат и да не бъде отведена на "марша на смъртта", когато нацистите отвеждат концлагеристи на запад. Много от тях не оцеляват при извършения пеша преход.

,,Слънцето вече клонеше към залез, когато, стоейки до вратите на нашата барака, видяхме надалеч няколко души в бели комбинезони, носещи оръжие. Хората се хвърляха да ги прегръщат", разказва Влодарчик. Тя си спомня, че за тях моментът на освобождението настъпил, когато в бараката влязъл офицер и извикал: "Деца, какво правите тук?"

,,Същата вечер ни дадоха котел с доматена супа - първата нормална храна от дълги години. За нас това беше щастие", спомня си бившата концлагеристка.

Оцелелите смятат за свой дълг да разказват за преживяното и това се е превърнало в тяхна мисия в живота. Те идват всяка година в Освиенцим, за да напомнят за престъпленията на нацистите, отбелязва ТАСС.