Румен Радев се обяви за „Български поток“ преди срещата с Владимри Путин

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Този път на доставки на гориво ще отговори на изискванията за енергийна сигурност и ефективност не само за страна, но и за целия Европейски съюз. Това казва в интервю за руския вестник "Комерсант" президентът Румен Радев.

Днес Радев ще бъде на двудневно работно посещение в Руската федерация.

Българският държавен глава ще има среща със своя руски колега Владимир Путин, с министър-председателя Дмитрий Медведев и ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в Москва.

Този пътят на доставките може да бъде наречен „Български поток“, казва в интервюто Радев,  цитиран от ТАСС.

Този подход е продиктуван от здравия разум, коментира той. 

По думите му логичният избор както за Русия, така и за България за разширяване на доставките на руски природен газ към Европа е пътят през българска територия.

"Затова в наш общ интерес е да получим пряко изход на руски газ на черноморското крайбрежие на България", казва Радев.

Той изтъква като предимства на България като газоразпределителен център изградената и действаща преносна система, свързваща страната с други държави от Централна Европа. Страната също така се стреми да увеличи обема на транзита с подкрепата на ЕС.

Запитан какво очаква от визитата, той казва, че това е първа среща на президентите на двете страни от 10 години. Толкова дълго отсъствие на диалог на най-високо равнище не отговаря на интересите на нашите народи, които са обединени от многовековни духовни и културни връзки, казва Радев. Той възнамерява да поднови поканата си към Путин да посети България през 2018 г.

„Моето отношение към санкциите е известно. Те не са повод за замразяване на отношенията. Никакви санкции не са вечни. Те нанасят щети за всички страни и представляват неефективен инструмент. Нещо повече, смятам, че свободната търговия в голяма степен допринася за мира, доколкото създава взаимни връзки, в чиито разрив никой не е заинтересован“, допълва президентът.

Що се отнася до ограничителните мерки на ЕС спрямо Русия, те имат за цел разрешаване на кризата в Украйна. Отмяната им е свързана с цялостно изпълнение на Минското споразумение, казва Радев. 

На въпрос има ли вероятност България да закупи допълнително изтребители МиГ от Русия, държавният глава казва: „България заяви намерение да модернизира военно-въздушните си сили чрез закупуването на боен самолет от нов тип. Според изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени и да са на въоръжение в поне една държава членка на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите ни задължения. Това изискване дава отговор на въпроса, така че нека да бъдем реалисти – закупуването на допълнителни изтребители МиГ е невъзможно“.

Към АЕЦ „Белене“ проявяват интерес чуждестранни инвеститори и аз очаквам, че българското правителство ще пристъпи към реализация на този проект именно чрез избора на стратегически инвеститор, казва още Радев.