Унгария обвини България, че пази интереси на Германия в кризата с бежанците

Унгария се разгневи и обвини България, че обслужва интересите на Германия в опитите за разрешаване на бежанската криза, съобщи електронното издание "Политико". Будапеща остро се противопостави на предложения от Българското председателство на ЕС план за решаване на кризата с търсещите убежище. Документът е бил представен на последната среща на посланиците на страните от ЕС.

Планът на България предвижда страната от ЕС, в която бежанците първо влязат, да поеме отговорност за тях за срок от пет години след вземането на "окончателно решение" дали получават или не бежански статут. Досегашното предложение бе за срок от 10 години, а Италия настояваше за 3 години. В хода на дебатите по предложението за 10-годишния период "значителна група от страни членки обявиха ясно, че този период е твърде дълъг и няма как да стане основа за постигането на компромис, но други енергично подкрепиха предложението", се казва в мотивите към проекта за решение, предложен от България и цитиран от "Политико". Затова и страната ни предлага двойното намаляване на този срок. Изданието цитира дипломати, които неофициално разказват, че терминът "окончателно решение" също е бил обект на дискусии, тъй като законодателството в различните държави членки е различно. България предлага преразпределението на бежанците от една в друга държава членка да е задължително само при настъпването на изключителни обстоятелства. 

Когато българският посланик в ЕС представи новия план, той "изтъкна, че предложението взема предвид досегашни позиции на всички страни членки..., но унгарците отговориха, че тази работа представя интересите на само една страна членка" - Германия, разказва евродипломат, присъствал на срещата и цитиран от "Политико". Други двама участници също потвърждават размяната на тези реплики. "Беше цивилизован и дипломатичен разговор... и унгарците не споменаха поименно Германия, но беше ясно, че... те (унгарците) обвиняват тях (българите), че са роби на Берлин", разказва един от дипломатите. Унгарските дипломати отказват да коментират срещата пред изданието, но официални лица от други страни споделят, че България е направила всичко по силите си, за да намери решение на въпроса.

Спорът между посланиците показва колкото трудно ще е за европейските лидери да достигнат до консенсус на среща през юни в Брюксел, посветена на бежанската реформа, коментира "Политико".