Девети май е!

На 9 май 1945 г. в Москва каца самолет Ли-2, донася акта за капитулация на фашистка Германия.

Така приключва най-опстушителният в историята на човечеството военен конфликт.

Втората световна война започва през 1930 г. и приключва през 1945 г. За 6 години се променят милиони човешки съдби, а бойни действия се водят на територията на четири – Европа, Азия, Африка и Австралия, от седемте континента и в по-малка или голяма степен във всички океани –Атлантическия, Тихия, Северния ледовит и Индийския.

Ролята на Червената армия за изхода от войната е решаващ.

В заключителната Берлинска операция през април 1945 г. Червената армия концентрира над 2,5 млн войници и офицери, 6250 танка и самоходни оръдия, 7500 самолета. Загубите са огромни, но залогът е Победата – по официални данни за денонощие Червената армия е губила по 15 хиляди войници и офицери, равни на повече от една плътна дивизия.

Общо в Берлинската операция съветските войски са загубили 352 хиляди души.

За две седмици боеве Червената армия губи една трета от участващите в Берлинската операция танкове и самоходни артилерийски установки – 1997 броя. Загубени са и 2108 оръдия и минохвъргачки, 917 самолета.

В резултат на операцията съветските войски напълно разгромяват 70 пехотни, 12 танкови и 11 моторизирани дивизии, взети са в плен 480 хиляди души.

След капитулацията на Германия на 24 юни на Червения площад в Москва е проведен Парадът на Победата: командвал парада маршал Константин Рокосовски, приел парада маршал Жуков.

Днес е и Денят на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

Това е датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Пет години след края на Втората световна война (на 9 май 1950 г.) той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа

и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.