Личен рекорд за Путин - взе четвъртия си мандат със 76,65%.

Въпреки прогнозите на редица анализатори, предимно западни, Владимир Путин влиза в четвърти мандат с подкрепата на рекорден брой избиратели. 

Руският президент Владимир Путин спечели нов, четвърти мандат, като събра 76,65% от гласовете на президентските избори в неделя, предаде ТАСС. Данните са от протоколите на 99% от избирателните комисии. За него са гласували 55 милиона 13 хиляди и 955 души.

Кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин е втори с 11,82% от гласовете, а на трето място е кандидатът на ЛДПР Владимир Жириновски с 5,68% от гласовете, съобщава ЦИК.


Резултатът на Путин е негов личен рекорд. През 2000 г. той получи 52,94% и за него гласуваха 39,74 млн. души; през 2004 г. спечели 71,3% (49,5 млн души), а през 2012 г. – 63% (45,6 млн. души).

Избирателната активност вчера бе над 67%.

Путин ще обяви новото правителство след началото на четвъртия си мандат на 7 май. Вечерта след изборите той отиде в изборния си щаб, където каза, че вече мисли за новия състав на кабинета, но първо ще трябва да встъпи отново в длъжност. Той заяви, че възнамерява да се срещне със съперниците си на изборите, и призова всички политически сили да не се ръководят от кланови интереси, а да поставят над всичко националните цели.
Пред журналисти руският държавен глава заяви, че не възнамерява да променя конституцията на Русия. "Засега не планирам никакви реформи“, каза той. Смисълът на въпроса бе дали няма да премахне конституционната забрана един и същ човек да заема повече от два поредни пъти висшия пост в държавата. Путин вече има два пъти по два мандата с прекъсване между тях, когато отстъпи поста на Дмитрий Медведев, а вместо него той изпълняваше функциите на министър-председател. Ако приложи същата схема отново, ще трябва от 2024 до 2030 г. да направи пауза. „Какво говорите, малко смешно е – каза 65-годишният Путин на запиталия го репортер. – Хайде да сметнем… До 100 години ли ще заемам този пост? Не!“
Запитан за отравянето във Великобритания на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, президентът отговори: "Научих за тази трагедия от медиите. Първото, което си помислих, е, че ако това е било бойно отровно вещество, хората биха загинали намясто. Русия няма такива средства, защото унищожихме всичкото си химическо оръжие под контрола на международни наблюдатели“. Той потвърди готовността на Русия да участва в разследването, но добави, че „засега не вижда интерес от обратната страна“.

Кандидатът на КПРФ Павел Грудинин постигна най-лошия резултат за комунистите при всичките им участия в президентски избори след разпадането на СССР през 1991 г., предаде ТАСС. Той зае второ място след победителя Путин с едва 11,82% от гласовете.
КПРФ е участвала във всички президентски кампании от 1996 г. насам, като без изборите през 2004 г. е издигала все своя лидер Генадий Зюганов. През 1996 година изборите бяха в два тура, когато на балотажа Зюганов се състезаваше с действащия президент Борис Елцин. Резултатът му бе 40,31% срещу 53,82% за Елцин.
Всички следващи президентски кампании приключваха в един тур и КПРФ редовно заемаше второ място. През 2000 г. Зюганов загуби от Путин, като получи 29,21% (Путин - 52,94%). През 2004 г. на изборите отиде комунистът Николай Харитонов и получи 13,69% (Путин - 71,31%). През 2008 г. Зюганов се върна в надпреварата и взе 17,72% срещу 70,28% за Дмитрий Медведев (Путин не участва, защото нямаше право на трети пореден мандат). Накрая, през 2012 г. , лидерът на КПРФ събра 17,18% срещу 63,6% за Владимир Путин.
Така се вижда, че безпартийният бизнесмен Павел Грудинин, издигнат от КПРФ, влоши още повече представянето на комунистите.

Другият ветеран от президентските избори след 1991 г. ЛДПР на Владимир Жириновски никога не е стигал по-високо от трето място. Резултатът на Жириновски от вчерашните избори - 5,68% - е от средните за него. Най-слабото му представяне бе през 2000 г., когато остана пети с 2,7%. Затова през 2004 г. той остъпи състезанието на своя бивш телохранител Олег Малишкин, който получи още по-малко – едва 2%.

Основателят на партията „Яблоко“ Григорий Явлински се е явявал на президентски избори четири пъти. Сегашният му резултат от 1,04% е най-лошият и го нарежда на пето място след Путин, Грудинин, Жириновски и Ксения Собчак.