Меркел и Шулц се разбраха за правителството

Консервативният блок ХДС/ХСС на федералния канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Германия начело с Мартин Шулц след дълги преговори успяха да съгласуват коалиционния договор, който е в основата на новото правителство, съобщи сп. „Шпигел” като се позова на собствени източници.
 
„Преговарящите завършиха консултациите – договорът за коалицията е съгласуван”, посочи „Шпигел”, цитиран отг БГНЕС. Информационна агенция ДПА съобщи, че партиите са се договорили и за разпределението на министерските портфейли. 
 
Мартин Шулц ще оглави министерството на външните работи, съобщи електронното издание на „Билд”. Той ще замени съпартиеца си Зигмар Габриел. В деня след парламентарните избори, довели до историческо поражение за СДПГ, Шулц заяви, че за нищо на света няма да стане министър в правителство под ръководството на Ангела Меркел, припомня "Билд".
 
Според германски медии кметът на Хамбург – социалдемократът Олаф Шолц, ще поеме финансовото ведомство, а председателят на баварските консерватори Хорст Зеехофер – вътрешното министерство.
Освен това, Християндемократическият съюз запазва министерството на отбраната и взима от социалдемократите икономическия ресор.
 
Снимка: Politico Europe