Тома Томов: Предстои нова Студена война

Струвам ми се, че в следващите 10 – 20, може би 30 години, предстои нова студена война, каза журналистът Тома Томов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Това, което ние сме преживели, което беше безсмислено, отвратително, което смаза живота на десетки милиони, което съсипа много държави, това вероятно ще се случи, защото еднополюсният момент, когато Америка беше хиперсилата и владееше всичко, свърши. Свърши“, обясни той.

Томов посочи, че в момента има една велика сила – Съединените щати, която е „без съмнение най-могъщата, тя е по-могъща от Римската империя“, но същевременно китайската икономика вече е два и половина пъти по-голяма от японската, пет пъти по-голяма от индийската, осем пъти по-голяма от руската, тя е по-голяма и от цялата еврозона. Тя ще настигне САЩ около 2027 г.

„Тоест голямото съревнование е започнало И това съревнование ще се води вероятно и с ядрено оръжие. Ние, а нашата страна, участваме в този конфликт и вашето поколение, за съжаление, ще изживее това нещо“, каза Томов на водещия.

На въпрос на какво ще станем свидетели той отговори: „Тази седмица се виждаше какво може да стане“ и припомни предупреждението на Хенри Кисинджър за опасност от предупредителен удар към Северна Корея.

Томов добави, че САЩ са без посланик в Южна Корея от доста време, а последният, посочен за поста, се е отказал, след като му казали, че трябва да изготви план за евакуация при извънредна ситуация. „Там може да станат какви неща“, каза гостът.

За пръв път, аз такова нещо не съм виждал досега, тримата ръководители на разведките, на Главното разузнавателно управление, на ФСБ – Наришкин, Ибортников и Коробов, отиват при Майк Помпейо във Вашингтон. Това не е било досега, каза Томов. И изтъкна, че в американската Камара на представителите е внесен доклад, според който ФБР използва политическа бухалка от Демократическата партия срещу американския президент, т.е. в самите САЩ има много силна схватка. Ще видим дали Доналд Тръмп ще оцелее, или опонентите му ще спечелят. Тази битка ще се реши до ноември, каза Томов. И обяви, че той е виждал това само по времето на "Уотъргейт".

За Путин

Мисля, че Путин ще победи на изборите през март, но той има проблем вътре в страната със своите елити. Там има един основен проблем, три Д - дом, деца, денги. Къде са ти децата, къде са ти парите - всичко е на Запад. Те фактически са изнесли трилиони, обяви Томов. Не можеш да имаш развитие с едва 1,5 на сто икономически растеж. Да, той има колосални успехи , има успехи във ВПК, в създаването на една силна армия, но под въпрос е бъдещето на Русия.

За Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция е картонена кула, поддържана от едната страна от Бойко Борисов, а от другата от Сергей Станишев", заяви още в стуиото на Би Ти Ви журналистът анализатор и депутат от БСП Тома Томов.
"Аз не съм член на БСП и съм от гражданската квота. Не мога да коментирам какво става вътре в партията. Аз лично съм против Истанбулската конвенция. Този документ има едни прекрасни 30 страници, но другите обяснителни 70 страници са нещо страшно. Българското обществено мнение е много по-важно от мнението на ПЕС. Подчерта Тома Томов в сутрешния блок на БТВ.

"В Европа видяхме огромен провал на френската социалистическа партия, благодарение на Франсоа Оланд. В Германия видяхме също огромен провал на ГСДП. Мартин Шулц се провали с гръм и трясък. Не казвам, че Истанбулската конвенция е виновна за тези провали. Българското общество иска да се чуе неговия глас и не иска да му се налага чуждо мнение. Аз лично подкрепям линията на Корнелия Нинова и съм убеден, че не трябва да приемаме тази конвенция", категоричен беше Томов.