Може ли революцията на електромобилите да срине петролните пазари? 70% от петрола се използва за нуждите на транспорта.

Развитието на електромобилите в следващите между шест и осем години ще срине цената на петрола до ниво от едва 10 долара за барел, прогнозира Крис Уейтлинг, изпълнителен директор на Longview Economics, пред CNBC.

Той коментира още, че едно от най-значимите събития за петролния пазар през 2018 година вероятно ще бъде IPO-то на саудитската петролна компания Aramco.

Въпреки очакванията за срив на цената на петрола в следващите години, в средносрочен план няма да има значителни изменения, коментира още анализаторът. Той припомня обаче, че 70% от петрола се използва за нуждите на транспорта. Затова и в дългосрочен план революцията при електромобилите ще повлияе толкова сериозно на търговията със суровината.

"Преди 120 години светът не живееше от петрол, той не винаги е бил двигател на икономиката", коментира още Уейтлинг и посочва, че ситуацията се променя и алтернативните горива навлизат много бързо.

В последните три години цената на петрола се понижи от 120 долара за барел до днешните около 50-60 долара, преминавайки и през нива от под 40 долара за барел. На пазарите влияние оказваха множество фактори и най-вече шистовата революция в САЩ, която "напои" пазарите със суровина.

Това накара и ОПЕК да предприеме действия и да ограничи производството си, за да балансира пазарите. Преди дни от там заявиха, че това е факт и сега наред е следващата стъпка - премахването на лимитите, което може да се случи от пролетта на 2018 година.

Все пак не бива да се забравя и все още високата цена на електрическите автомобили. Тя зависи основно от батериите, коментира преди дни президентът на Mitsubishi Electric. Тенденцията е за намаляване на цената им и в "близко бъдеще" електромобилите ще струват колкото конвенционалните. А "някой ден" цената им дори ще бъде по-ниска...

Вероятно това не е чак толкова далечно бъдеще предвид факта, че електрически коли започнаха да произвеждат гиганти като General Motors, Ford и Volkswagen и те правят сериозни инвестиции в този нов сектор.

Остава и развитието на инфраструктурата - зарядни станции, както и времето за зареждане на автомобилите, също да върви в крак с усъвършенстването на батериите.

/investor.bg/