Руското МО: САЩ въоръжаваха терористи, ние се биехме срещу Ислямска държава

САЩ въоръжаваха терористи, докато ние се биехме срещу Ислямска държава (ИД), заяви официалният говорител на руското военно министерство Игор Конашенков, предаде ТАСС.

С тези думи високопоставеният служител на силовото ведомство в Москва коментира изказване на американски журналист. Майкъл Бом написа в сайта на радиото "Ехо Москви", че 90 на сто от земите в Ирак и Сирия са освободени благодарение на ударите на САЩ и водената от тях коалиция."

Ако Майкъл Бом казва, че Америка и нейните съюзници са "освободили" 90 процента от територията на Сирия, той трябва непременно да добави - не от терористите, а заедно с тях", заяви Конашенков.

Руският военен отбеляза, че след две години борба срещу ИД на международната коалиция и САЩ към 30 септември 2015 г. около 90 процента от територията на Сирия са били под прекия или косвения контрол на терористите. "Цялата военна "стратегия" на САЩ по онова време се свеждаше до съзерцаване на настъплението на "Халифата", въоръжаването на главорези под формата на помощ за "сирийската опозиция" и броенето на дните до падането на законната власт в Дамаск", заяви говорителят на руското министерство на отбраната. По думите на представителя на министерство на отбраната след включването на Русия в борбата против джихадистите в Сирия на 30 септември 2015 г. територията на "Халифата" се е свила до по-малко от 10 процента. "При това на освободената от радикалните мюсюлмани територия на Сирия няма никакви следи от американско присъствие, а с възстановяването на мирния живот и оказването на помощ на сирийците се занимават офицерите от Центъра за помирение на враждуващите страни", отбеляза Конашенков. По-рано Русия обяви, че ИД е изтласкана от почти 92% от сирийската територия, припомня БТА.