Слаб, бавен и неефективен ЕС - Еманюел Макрон представи план за промяна

© reuters.

В реч пред парижката Сорбона френският президент представи плановете си за трансформация на общността. Прекалено слаб, прекалено бавен и прекалено неефективен – такъв е Европейският съюз според Еманюел Макрон.

В речта си той представи плановете си за трансформация на общността, съобщават световните агенции, цитирани от bTV.

Френският президент се обяви за „по-проста, по-малко бюрократична Европа“ с по-малка Европейска комисия: „Не можем да продължаваме с 30 комисари, сякаш всяка членка задължително трябва да има свой. 15 комисари е по-реалистична цел“.

„Първата ключова задача за Европа е сигурността. В настоящите времена ние живеем в Европа при съществуването на две явления. Първото е постепенното и неизбежно оттегляне на САЩ, а второто явление е продължаващото присъствие на тероризма, целящ да внесе разногласия в нашето общество“, заяви той.

Макрон се обяви за общи сили за намеса, общ военен бюджет, обща доктрина за действие, европейска разузнавателна служба, европейска антитерористична прокуратура и обединени служби за гражданска защита, предоставяне на убежище и защита на границите.

Като посока за развитие на ЕС той предложи и дигиталната революция. Според него трябва да има общи усилия в области като изкуствения интелект. Макрон заяви, че Европа трябва да има собствен бюджет „за общи инвестиции и гарантиране на стабилността при икономически трусове. Този бюджет може да дойде само заедно със силно политическо ръководство, общ министър и парламентарен контрол на равнище ЕП“. Една от целите е и намаляване на младежката безработица.

Сред другите предложения на президента е и валиден за целия ЕС данък върху финансовите трансакции, какъвто вече съществува във Великобритания и Франция. „Нека вземем този данък и разширим обхвата му в останалата част от Европа“, каза Макрон и допълни, че приходите от него ще отидат за помощ за развитие.

„Единственият път към бъдещето е към суверенна, демократична и обединена Европа“, подчерта Макрон.

„Много европейска реч“ беше първият коментар в „Туитър“ на настоящия председател на ЕК Жан-Клод Юнк