Унгария подготвя референдум срещу Сорос

Унгарското правителство обяви, че подготвя нов референдум, този път срещу родения в страната американски милиардер Джордж Сорос, предаде Франс прес.

Това ще е третото народно допитване в Унгария от 2015 г. Първото бе за връзките "между имиграцията и тероризма", а второто, преди няколко месеца - за ограничаване на влиянието на европейските институции върху страната.

Конкретна дата за новия референдум не бе посочена. Говорителят на унгарското правителство Бенце Тужон се ограничи да каже, че кампанията ще започне следващия месец - половин година преди парламентарните избори, които би трябвало да бъдат произведени през април.

Миналата седмица представител на управляващата консервативна суверенистка партия ФИДЕС заяви, че правителството иска да консултира унгарците за "Плана Сорос".

Това е формула, използвана от унгарския кабинет за предполагаем проект на 86-годишния милиардер да вкарва по 1 милион имигранти в ЕС годишно, отбелязва Франс прес. Премиерът Виктор Орбан обяви Сорос за най-големия враг на Унгария и поде от началото на годината редица действия за дискредитиране на магната и многото финансирани от него неправителствени организации.