Патриотично! Едва 25% от българите са готови да се бият за България

Едва 25% от българите са готови да се бият за страната си, става ясно от глобално проучване на WIN/Gallup International. Този резултат поставя България на 54-то място, почти в дъното на социологическата класация.

В Европа по-малко склонни да воюват за страните си от нас са само чехите (23%), австрийците (21%), испанците (21%), италианците (20%), белгийците (19%), германците (18%) и холандците (15%). Също така българите са най-малко склонни да се бият за родината си и сред останалите нации на Балканите.

Сумарно изследването сочи, че 61% от анкетираните в 64 държави биха били готови да воюват за своята страна.

Съществуват обаче значителни разлики по региони.

Така например, жертвоготовността е на най-високо ниво в страните от Близкия Изток и Северна Африка, а най-ниско е в Западна Европа.

На първите две места са Мароко и Фиджи (94%), следвани от Пакистан и Виетнам (89%). Историята на тези страни в последните конфликти дава интересно сравнение.

Само 11 на сто от японците се чувстват готови за война и едва 13 на сто биха искали да се сражават за родината си, докато процентът е двойно по-висок във Великобритания (27%) и Франция (29%).

Любопитен факт е, че за страната си биха се жертвали 52% от жените и 67% от мъжете в глобален мащаб.

Лицата на възраст 18-34 години са най-отзивчиви в това отношение – 66 на сто от анкетираните заявяват, че доброволно биха стъпили на фронта. Що се отнася до религиозното разнообразие, мюсюлманите (78%) са най-склонни да се борят за родната си държава,

Международното проучване на WIN/Gallup International Association е традиция, инициирана и разработена от Джордж Галъп през 1977 г. То се провежда всяка година в 64 страни по света.