На 17 май - безплатни консултации по хипертония и мерене на кръвно

За поредна година ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията придружен от Национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвно налягане в 11 града в страната, сред които и Сливен.

На 17 май 2019 година, от 11 до 18 ч., на публични места в градовете ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници. Ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.   Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

В Сливен пунктът ще бъде разположен в градинката около Храм Св. Димитър.

Събитието е по инициатива на Българската лига по хипертония, в партньорство с Български червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и Община Сливен.