Жена 39-години е заразена с туларемия в Сливенско

Жена 39-години е заразена с туларемия в Сливенско, а не дете. Това уточни пред БНР д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионална здравна инспекция, след като в публичното пространство се появи информация за заразено дете. Случаят не е свързан с консумация на месо, каза още д-р Калева пред БНР Сливен.

До момента е установен само един случай на туларемия и не е известен начинът, по който пациентът се е заразил, уточни д-р Калева: "Все още епидемиологичното проучване продължава. Не са уточнени в конкретния случай как точно е станало заразяването. Жената е в добро общо състояние, заболяването е овладяно".

Лечението на заразната болест е антибиотично, а инкубационният ѝ период е от една до три седмици. Предава се чрез гризачи, които имат достъп до хранителни продукти и кръвосмучещи насекоми. За последните 20 години в Сливенско не е регистрирано такова заболяване.

Заразната болест засяга животните и човека, като може да се пренася и от кръвосмучещи насекоми. При домашните животни заразата се разпространява най-вече от гризачите. 
Заболяването циркулира в природата и се проявява периодично, но е лечимо. Прогнозата при туларемията е добра и смъртността е около 1%. 

Туларемията е остро инфекциозно заболяване. Причинител на заболяването е Грам отрицателна бактерия Francisella tularensis. Образува тънка капсула, която позволява на бацила да оцелее за няколко месеца във вода, тиня и разлагащи се трупове. Това прави бактериите високо устойчиви (в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, солено месо – 30 дни, мляко – 104 дни, хляб – 14 дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца). Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С – за 5 минути, дезинфектанти – за няколко минути.

Стоян Радев - кор. на БНР в Сливен