Постът не е диета, внимавайте и не се самозабравяйте

Съществува много преводна православна литература, която по един или друг повод споменава за начините на постене. Но това се отнася за съответната поместна православна църква. В Църковния Устав (Типика) Българската Православна Църква е постановила следните степени на пост:  

На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.

В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио). Също такъв строг пост има и за 5 януари и 29 август. В тези 2 дни, когато се случат в събота или неделя, се разрешава "елей и вино".

През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за Кръстовден (14 септември).

Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

През останалите дни на Рождественския пост, през Петровите пости и в сряда и петък, когато не са в постния период се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците БлаговещениеПреображение Господне и Връбница.

През Сирната седмица постът се състои в това - да не се яде месо. Тя и не се нарича постна. Яде се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.

 Човек, който се готви за изповед и причастие е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Който е болен или има хронични заболявания да се посъветва също с  изповедника и лекаря си.

 

В светския живот повечето експерти са на мнение, че постите са идеалният начин за прочистване на човешкия организъм. В същото време е доказано, че много хора по време на пости решават, че след като са се лишили от храни като месо, сирене, кашкавали др., непременно ще намалят килограмите си и по време на хранене се самозабравят.

Резултатът естествено е обратен. За да си изградите едно здравословно меню по време на пост е нужно да знаете някои истини за позволените храни през този период и да спазвате някои основни правила:

1. Зеленчуците, които ще съставляват основното Ви меню са изключително ценна храна, която е много богата на витамини, минерални вещества, белтъчини и въглехидрати. Те действат благотворно върху усвояването на храната и върху храносмилането като цяло и могат да бъдат приготвени по най-различни начини. Изключително важно е обаче да спазвате следните правила при приготвянето им, за да запазите ценните им съставки:

- ако искате да сварите зеленчуците трябва да ги сложите във вряща подсолена вода, която да ги покрива изцяло и да ги варите под капак;

- варенето или задушаването на зеленчуците трябва да става при умерена температура, защото изкипяването увеличава загубите на витамин С;

- на по-твърдите зеленчуци като моркови, картофи и лук им трябват около 20- 25 мин., за да са готови, а на тиквичките, чушките и броколите около 10- 15 мин. Замразените зеленчуци са готови за около 5- 7 мин. Ако спазвате стриктно времето за готовност ще избегнете загубата на витамини.
 

2. За предпочитане е по време на пост да избирате сезонните зеленчуци и плодове.

3. Избягвайте пържене или паниране на зеленчуци. Особено полезно е приготвянето им на пара или на скара.

4. По време на пост се наблюдава прекомерната употреба на сол. Най-вероятно това се дължи на лишаването от сирене и кашкавал. Солта не е полезна и ако искате да подправите своето ястие използвайте хималайска сол. 

5. Не забравяйте да пиете много течности, както и да спортувате.

6. Не прекалявайте с хляба, по една филия на ден е напълно достатъчна.

7. Това че сте на пост не означава, че можете да преяждате със зеленчуци. Не преставайте да следите какви калории получавате, за да не останете разочаровани.

Изночник: pravoslavieti.com