400 000 българи над 50-годишна възраст страдат от сънна апнея

Около 220 000 мъже над 50-годишна възраст у нас страдат от сънна апнея, докато жените са около 150 000. Тези данни представи д-р Петър Чипев от Българското дружество по сумнология в Световния ден на съня по време на акцията "Сън под карантина" пред Министерство на здравеопазването.

"Сънната апнея може да предизвика артериална хипертония и диабет", изтъкна специалистът, цитиран от News.bg.

Обструктивната сънна апнея е хронична болест, която се проявява, докато спим и представлява паузи в дишането, които водят до ниско ниво на кислорода в кръвта и лошо качество на съня. "Всички други хронични заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония се влошават, когато към тях има наложена ОСА", обясни д-р Чипев.  Въпреки това НЗОК не заплаща нито за диагностиката, нито за лечението на заболяването.

С акцията стартира и петиция за реимбурсация от здравното министерство. Акцията цели да насочи вниманието на МЗ и здравните органи към социално значимия проблем, породен от заболяването, както и апелира гражданите и болните хора да искат промяна.

Сънната апнея се диагностицира чрез мониториране на дишането по време на сън или чрез полисомнография (цялостно изследване на съня). Цените на тестовете у нас варират между 150 и 500 лева. Сънната апнея не се лекува с медикаменти, а с апарати, с които пациентите дишат, докато спят. Цените им са между 1500 и 5000 лева.