4 февруари - Световен ден за борба с онкологичните заболявания

4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на който тази година UICC (Международен съюз за контрол на рака) и СЗО започват нова тригодишна кампания под мотото: "I Am and I Will" - "Аз съм и аз ще бъда".

Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа.

От злокачествени новообразувания загиват на всяка минута 17 човека според данни на СЗО. 

Ракът на дебелото черво е вид болестно състояние, разновидност на рака. Той е най-честия рак на органите на храносмилателния тракт. Негови жертви са мъже и жени на възраст между 40 и 80 години , но има и редица случаи при по-млади пациенти. Факторите, които провокират възникването на рака на дебелото черво са начинът на хранене – преобладаването в рациона на месни, мазни и брашнени храни; недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход; наличие на малко баласт (несмилаеми частици) в храната, задържане на фекална материя в червата поради непълно изхождане и запек. Наследствената предразположеност също е фактор за развитието на тумори.

Ако сме подготвени, можем да разпознаем симптомите на рак на дебелото черво. В ранен етап болните от рак на дебелото черво се чувстват добре. Когато туморът достигне големи размери, могат да се наблюдават следните симптоми според това в коя част на дебелото черво ракът се развива: лесна умора; коликообразни болки в корема; отслабване на тегло, анемия; нарушаване в ритъма на дефекация; наличие на кръв и слуз при дефекация, тежест в корема; подуване на корема; куркане на червата; гадене и повръщане; намален апетит; умора и повишена температура.

Специалистите съветват, че трябва редовно да се правят профилактични прегледи при специалист и да се правят изследвания за скрита кръв в изпражненията, за да може туморът да се улови навреме, по възможност в начален стадий.

При съмнения за рак на дебелото черво специалистите извършват колоноскопия – изследване , при което се изследва участък с дължина до 1м и 60 см. от дебелото черво. При този метод в ректума на пациента се въвежда специален фиброоптичен апарат и чрез него се оглежда лигавицата на дебелото черво. Може да бъде взета и биопсия. При извършването на колоноскопия често могат да се установят полипи на дебелото черво, които са предраково заболяване и в голяма част от случаите могат да се отстранят на място без да е необходима голяма хирургична операция.

По този начин шанса за развитие на раково заболяване в дебелото черво е минимален.