Обявиха грипна епидемия в Стара Загора и Бургас, в Ямбол заболеваемостта е висока

Броят на заболелите от остри респираторни заболявания в Ямбол за седмица е достигнал 217 случая на 10 000 души при 160 болни през предходната седмица. При тези стойности се обявява предепидемична ситуация, а при заболеваемост от 358 болни на 10 000 - грипна епидемия. Това съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.

Най-голяма е заболеваемостта на децата от 0 до 4 години, следвани от възрастовата група от 5 до 14 години и от 30 до 64 години.

От изследваните проби е установено, че грипът е от тип А, предстои да се разбере неговият щам, допълни д-р Генчева.
Ако броят на болните продължи да расте, комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава на 17 януари, за да набележи нови мерки срещу неговото разпространение.

От 15 януари РЗИ обявява грипна епидемия в област Стара Загора и спира учебните занятия от 16 до 18 януари. Това съобщиха от РЗИ-Стара Загора.

От 7 до 13 януари е регистрирана висока заболеваемост от 264,84 души на 10 000. Пробите на болните лица с остри респираторни заболявания (ОРЗ) показват наличие на циркулация на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи. С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците, РЗИ - Стара Загора ще предлoжи на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора.

Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която се отменят учебните занятия в общината от утре до 18 януари, включително.

В неговата заповед фигурират и допълнителните мерки, препоръчани днес от специалистите на Регионалната здравна инспекция.

Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения, преустановяват се свижданията, консултациите, профилактичните прегледи и имунизациите.

От общинския пресцентър съобщиха, че яслите и детски градини ще работят в условията на засилен филтър към посетителите, като болни деца и болни лица от персонала няма да се допускат. До петък ще бъдат ограничени и масовите мероприятия.

Източник: novini.bg