Дойде ли грипът? Как да се предпазим без лекарства.

Грипните вируси са коварни, защото се променят постоянно, което им позволява да ни разболяват по много пъти.

Сравнително отскоро се знае, че грипът може да ни повали и без пряк контакт с болен. Вирусът оцелява 8-12 часа върху ръцете на човека с грип, неговите дрехи, покривки, кърпички и др. Остава жизнен до два дни върху твърди повърхности.

Така достигаме и до най-важния метод за превенция - добрата хигиена.

Като универсално средство се препоръчва честото миене на ръцете, проветряването на помещенията и почистването на домовете. Особено внимание трябва да се отдели на дръжките на вратите, стационарните телефони, бюрата и всички други често докосвани предмети.

Според проучванията, честото миене на ръцете може да намали разпространението на патогени с поне 50%.

В сезона на грипа избягвайте ръкостисканията и прегръдките.

Естествен безплатен помощник срещу сезонния грип е пълноценният сън, който е изключително важен за имунната система.

Добрата хидратация е от съществена важност - пресушените лигавици на носа, устата и гърлото са по-реактивни към вирусите. Билковите, зелените и черни чайове са мощни антиоксиданти и имуностимулатори. Когато добавяте вътре мед, лимон, канела или джинджифил, допринасяте за доброто си здраве.

Не е нужно всеки да взема комбинирани витамини за профилактика. Разнообразното и пълноценно хранене е много по-важно. 

Въпреки че е зима, не пренебрегвайте плодовете и зеленчуците. За хората с с дефицити на хранителни вещества или по-уязвимите групи като възрастни и малки деца може да приемат т.нар. храни и лечебни растения за добър имунитет, включително билки.

Съществено важно е да не се прекалява с въглехидратите, особено ако човек не е физически активен. Важно е да се увеличат храните, които съдържат витамините А, В, С, Д, минералите цинк, селен и хром.

Пробиотиците или т.нар. добри бактерии са голям помощник в противогрипната превенция - хапвайте на воля кисело мляко, кефир, естествено ферментирало кисело зеле и туршии.

Цинкът, за който се знае, че има антивирусен ефект върху лигавиците, се намира в големи количества в месото, рибата, ядките, овесените ядки, яйцата.

Ако нямате предразсъдъци, хапвайте всички видове лук, чесън и люти чушки. Знаете, че лимоните, ябълките, червеното цвекло и дюлите са пълни с витамин C и други полезни вещества. 

lifestyle.bg