Спасяват 12 яйца на блатна констенурка, 90 дни в самоделен инкубатор дават надежда за живот

Фондация Дивите животни търси подкрепа за излюпването на 12 яйца, "спасени" след смъртта на блатна костенурка, прегазена от автомобил, обявиха от организацията. Животното е пристигнало при тях в изключително тежко състояние и въпреки усилията, не е спасено. За излюпването на яйцата д-р Мирослав Тодоров подготвя инкубатор, който да поддържа необходимата темперетура и влажност. Около 90 дни са необходими за излюпването на яйцата, които в момента на изваждането им от тялото на костенурката са били развити в норма. 

Дивите животни отправят призив за доброволни дарения за осигуяване на грижата за 12-те яйца и за останалите им диви пациенти.

Преди месец Дивите животни спасиха новородена малка сърничка, продавана в найлонов пблик за 5 лева на пазар в София. Още 6 сърнета дължат живота си на доброволците на фондацията това лято. Наскоро от там обявиха, че сигналите за пострадали диви животни са зачестили. 

Организацията не ползва държавно финансиране, нито финансирне от фондове. Целта й е да изгради спасителен център край София за всички видове диви животни - бозайници, птици, влечуги, защитени и незащитени. "За това обаче също няма да получим средства от държавата, а трябва да изградим центъра със собствени сили и средства, след което ще бъде лицензиран от държавата, за да заработи. В момента сме в процес на изчакване Столична община да ни отпусне терен", заявиха от Диви животни.

С доброволни усилия те поддържат и горещ телефон за пострадали или ранени диви животни - 0988 79 79 86, организират чрез мрежа от доброволци и транспортирането им до настоящия център, в който получават помощ и грижа. 

Ето разказа на доброволците за смъртта на костенурката и усилията за спасението на яйцата й:

 

"Пътищата, без които човешкият живот е немислим... те пресичат диви пътища, заложени в дивите животни милиони години назад във времето...

В днешни дни придвижването на животните, заложено в инстинктите им, неминуемо ги принуждава да пресичат шосетата, а там летят автомобили и рядко някой вижда пресичащото дребно животно, още по-рядко би опитал да избегне да го размаже...

Дама Нурка е блатна костенурка и за да снесе яйцата, които носят бъдещото поколение, трябва да отиде в съседен водоем. Двата водоема обаче, ги дели смъртоносното шосе. Малка е вероятността да мине невредима, ако шосето е от по-натоварените с трафик, но тя не го знае, не може да преценява опасността така, както човек би го направил, не и е заложено да може.. и тя тръгва... следва болката, безмерната болка от разчупената коруба и разкъсаните вътрешни органи...

Дама Нурка дойде при нас в изключително тежко състояние, почти безжизнена вече. Направихме всичко възможно, но не успяхме да я спасим. Животът в нея обаче, оставаше наличен. На рентгеновата снимка се виждаха 12 яйца.

Извадихме яйцата, които изглеждаха напълно развити, с твърда вече черупка и готови за снасяне. Яйца на влечуги обаче, се инкубират по специфичен начин, така че трябваше спешно да намерим помощ за тази работа и докато се лутахме в търсене на познати, които да имат опит с инкубиране на влучугски яйца, д-р Мирослав Тодоров (Miroslav Naskov Todorov) взе че направи набързо инкубатор "направи си сам" по указания, които намери в нета и... ИНКУБИРАМЕ!

90 дни чакане и поддържане на оптимална влажност и температура и ще видим какво ще излезе от тая работа, но дори да не успеем, поне ще сме опитали.

Ако имате желание да ни помогнете, имайте предвид че ние се издържаме само от дарения, така че всяка помощ е добре дошла. Имаме касички на различни места, можете да дарите и чрез sms - DMS DIVITE на 17777. Има възможност и за абониране за ежемесечно даряване на сумата от 5 лв. PayPal, ePay и банкова сметка също са налични като варианти:
wildanimals.bg/donation/Средства

Можете да ни помогнете с храни, както и да станете доброволец за транспортиране на животните и координиране на доброволците за транспорт. Ако имате желание, моля попълнете формата:
https://wildanimals.bg/volunteers

Благодаря!"