Български лекари извършиха уникална операция! Близнаци са разделени в утробата на майка си

Екип на болница "Надежда", воден от д-р Кристина Чачева, извърши сложна вътреутробна операция, която даде шанс за живот на новородено момченце.

Бебето е споделяло обща плацента в утробата на майка си със своя еднояйчен близнак без сърце – рядка форма на сиамски близнак или т. нар."паразитен близнак", обяснява Сlinica.bg.

Здравото бебе е изложено на сериозна заплаха да развие сърдечна недостатъчност и бременността да приключи фатално, защото единият близнак няма развити сърдечни структури а се кръвоснабдява от другия, чието състояние би се влошило с напредване на бременността и наедряване на паразитния близнак.

В медицината състоянието е известно като TRAP (Twin reversed arterial perfusion - реверсивна артериална перфузия на близнаци). Среща се изключително рядко – възниква при приблизително 1% от близнаците, споделящи една плацента и един случай на 50-200 000 бременности.

За да се спаси здравото бебе, е необходимо да се предприеме вътреутробна операция като  с лазер да бъдат затворени съдовете от пъпната връв на паразитния близнак, така че той да спре да се кръвоснабдява от здравия. След успешната вътреутробна операция бременността е проследена стриктно от екипа на с д-р Чачева и благодарение на общите им усилия бебето се ражда здраво и доносено в 38-а гестационна седмица.