Таксата за извинителна бележка щяла да отпадне, но догодина

От 2019 г. таксата, която личните лекари могат да искат за издаване на извинителна бележка за отсъствия от училище, би трябвало да отпадне. Имаме договорка с техни представители, че от догодина вместо специално издадената извинителна бележка за такава ще служи отрязък от амбулаторния лист, който така или иначе лекарят издава на пациента след преглед, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Тепърва предстоят разговори и с Министерството на образованието, което да приеме амбулаторния лист за официален документ, на базата на който да се извиняват отсъствия по медицински причини.

В момента лични лекари вземат между 1 и 5 лв. такса за издаване на медицински бележки, тъй като според тях тази дейност не е регламентирана като тяхно задължение и не се плаща от здравната каса. От 1 април пък, когато влиза в сила новият рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз, за извинителна бележка за училище ще се плаща до 3 лв. по преценка на личния лекар. Касата и БЛС се разбраха извинителните бележки да не влизат в пакета от услуги, които касата плаща на общопрактикуващите лекари.

Източник: в. Сега