Задава се протест на общопрактикуващите лекари

Расте напрежението сред общопрактикуващите лекари. Причините - недостиг на средства в бюджета, изискването за описване на касови бележки след преглед на пенсионери, и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи, предаде БНТ.

От съсловната организация казаха, че недоволството на медиците може да прерасне в ефективен протест. От сдружението предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти. Причината – когато бъдат записани над 2500 пациенти трябва да бъде назначен втори лекар. В зависимост от възрастта на пациентите касата плаща между 1 лев и 5 стотинки и 1 лев и 47 стотинки, а повечето лични лекари не надвишават лимита от 2500 пациенти, защото финансово не могат да си позволят назначаването на втори колега в практиката. Според тях дори да се осигурят пари за заплатата му, не е ясно дали ще може да намери такъв.

Пациентите се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора, правото им на избор ще бъде ограничено.

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент, и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

"Оставете всеки да си менажира практиката. Вие осигурете средствата, така че да могат да се привлекат допълнително хора. Ако щете, отпуснете целево средства - за назначаване на сътрудници", уточнява доц. Любомир Киров - председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

От там настояват за промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета. От сдружението са категорични, че недоволството в редиците им може да прерасне в протест заради промени в наредби, които се готвят в момента. Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в Районната здравна каса. До момента такива сигнали в Касата и Здравното министерство не са постъпвали.