Най-честите заболявания на устните през зимата. Как да се предпазим?

Влиянието на ледения вятър, прекалено сухият въздух в отопляваните жилища, липсата на витамини или пониженият имунитет повишават риска от различни заболявания. Устните са едни от най-малко защитените части на тялото ни. Те са подложени на всички ветрове целогодишно, трябва да издържат на въздействието на зимния студ или сухия въздух. Освен това, именно устните могат да покажат за настъпващи проблеми в организма: липсата на определени витамини или отслабването на имунната защита. Предлагаме ви да научите повече за най-честите заболявания на устните през зимата.

Белеща се кожа на устните: какво да правите?

Вероятно на всеки е познато крайно неприятното усещане, когато кожата на устните започне да се бели. Това причинява не само значителен дискомфорт, но също така не изглежда и много естетично. Причината е доста банална: на устните им липсва достатъчно влага. Така че, за да елиминирате проблема, трябва да се грижите за овлажняването и защитата на деликатната и тънка кожа на устните. Разбира се, първото нещо, което идва на ум в този случай, е да си купите веднага специално червило и незабавно да намажете устните с него. Може би това не е лоша идея, ако устните са започнали да се белят в средата на работния ден. Въпреки това, след като се приберете вкъщи, заемете се по-сериозно с проблема. Първо, трябва да отстраните белещата се кожа. За тази цел може да използвате подходящ скраб. Отличен вариант за пилинг е захаросаният мед, освен ако, разбира се, не сте алергични към този продукт. Трябва само да го нанесете върху устните и леко да ги масажирате с пръсти. Твърдите частици ще ви помагат да се отървете от белещата се кожа, масажът ще увеличи кръвообращението, а оттук и притокът на хранителни вещества. Разбира се, и витамините, и биологично-активните вещества и най-важното, естествените антисептици, ще помогнат на устните бързо да си възвърнат нормалния, здравословен вид. Ако нямате мед – не е голяма беда, малко захар, смесена със сметана или масло – също е прекрасен скраб за кожата. Впрочем, не е нужно да чакате устните да започнат да се белят. Използвайте скраба и за профилактика. И, разбира се, не забравяйте за овлажняващото червило, което съдържа витамините А и Е, както и лечебни масла.

Сухи и напукани устни.

Разбира се, когато устните са покрити със слой белеща се кожа, е много неприятно, но когато се нацепят – се появява и болка! Освен това раничките отварят пътя за безпрепятствено проникване в тялото на патогенни микроби.

Причините за появата на нацепвания по устните са много:

♦ дехидратация (например поради заболяване);

♦ хиповитаминоза;

♦ дълъг престой на улицата в мразовито време.

А това означава, че за ефективното лечение трябва да прибегнете до следните мерки:

► пийте много течности. Не забравяйте да включите в менюто си сокове и плодови напитки, билков чай. Но ограничете кафето – тази напитка, уви, дехидратира организма;

► яжте храни, които са богати на витамини А, С и Е. Това преди всичко са различните видове риба, почти всички видове млечни продукти, месо, черен дроб, магданоз, ръжен хляб и касис;

► преди да излезете, не забравяйте да защитите устните си с хидратиращо червило, съдържащо витамини и пчелен восък и нанесете подхранващ крем на кожата около устните;

► понякога се получава невероятно бърз ефект, когато се прилага линмент от синтомицин;

► ако обаче изброените мерки не са се оказали ефективни, трябва да се консултирате с дерматолог.

Цепнатини в ъгълчетата на устните

Неприятните нацепвания в ъглите на устата – един от проблемите, които могат да се появят не само през зимата. Въпреки това зимното понижение на имунната защита може да доведе до честото им появяване. Нацепването в ъгълчетата на устните пречи при хранене, говорене, а и причинява болка. Преди да разберете как да се справите с това заболяване, опитайте се да разберете какви причини провокират появата му. А това не е толкова лесно! Причините за появата на цепнатини в ъгълчетата на устните могат да бъдат:

♦ механични наранявания – използване на подвижни протези, посещения на зъболекар, широко отваряне на устата при викане или прозяване;

♦ комбинацията от травма и бактериална инфекция е най-честата причина за появата на цепнатини в ъгълчетата на устните при деца. Докосването с мръсни ръце или липсата на хигиена на устната кухина води до навлизане в раната на бактерии (най-често, стрептококи), причинявайки възпалителен процес, който пречи на раничките да зараснат. Характерна особеност на такъв проблем може да се счита появата на тъмни корички в ъглите на устата;

♦ гъбична инфекция, която може да бъде разпозната по белия налеп. Това често се случва, ако страдате от ОРЗ или от хронични заболявания (например диабет, кръвни заболявания, стомашно-чревни смущения);

♦ наличието на лоши навици, сред които не само пушенето, но и навикът да държите някакъв предмет в устата си, непрекъснато да облизвате устните си.

Освен това появата на цепнатини в ъгълчетата на устните придружава много тежки и опасни болести. А това означава, че ако има дори леко нарушение на кожата в ъглите на устните, трябва да се предприемат спешни мерки. Раната се почиства с антисептик и се нанася малко мехлем (или масло), който да стимулира лечебния процес. Ако обаче тези мерки не са достатъчни или ако проблемът възниква отново, трябва да се консултирате със специалист.

Предотвратяването на този проблем, ако не е свързан с тежки хронични заболявания, е достатъчно просто:

► яжте храни, които съдържат витамини от група B;

► опитайте се да се отървете от лошите навици;

► спазвайте по-добра хигиена на устната кухина;

► използвайте защитно хигиенично червило или балсам.

Херпес на устните. Настинката ли е виновна за появата му?

Херпесът на устните няма пряка връзка с хипотермията. Гроздът от мехурчета, пълни с чиста течност, наистина „украсяват” устните, когато човек се чувства настинал, но истинският виновник за болестта е вирусът на херпеса, който живее в тялото на всеки от нас. Нашата имунна система, която все още не може да се справи напълно с него по време на многолетната си еволюция, се е научила да потиска размножаването му. Въпреки това, ако имунната ни защита е отслабена, херпесът веднага ни дава да разберем за присъствието си.

Но, разбира се, директна инфекция с херпес, също е възможна, ако течността от мехурчетата попадне върху кожата ви.

В борбата срещу тази болест основното нещо е да реагирате своевременно. Ако почувствате подозрителен сърбеж и изтръпване на устните, незабавно приложете един от специалните медикаменти, които може да намерите в най-близката аптека. Ако направите това преди появата на мехурчета, възможно е болестта да бъде спряна. Но дори и да не предприемете тези мерки своевременно, не се разстройвайте – мехлемът ще ви помогне да се справите с проблема много по-бързо.

Не забравяйте, че не трябва да пукате мехурчетата: така може да провокирате по-нататъшно разпространение на инфекцията.

„Случайно” развилият се херпес, който сте успели да спрете още в началото, не предизвиква особени страхове. Ако обаче проблемът има тенденция да се повтаря, консултирайте се със специалист. Може би вашият имунитет е отслабен. В този случай може да се наложи да си направите пълни изследвания или да приемате специални лекарства (имуномодулатори, витаминни комплекси).

Така че, проблемите с устните, които често се случват през зимата, е напълно възможно да се избегнат. Най-важното нещо в предотвратяването на тези заболявания може да се счита комплексният подход. През зимата:

► обличайте се подходящо за времето навън, избягвайте общата хипотермия;

► хранете се пълноценно, яжте достатъчно храни, богати на витамини;

► консултирайте се с лекар, той може да ви предпише профилактично витаминно лечение;

► използвайте специални балсами и червила за защита на устните;

► не забравяйте да си правите профилактично пилинг на устните, а също и масаж.

► И най-важното: консултирайте се своевременно със специалист при възникването на каквито и да е било здравословни проблеми, не подлагайте на изпитание границата на издръжливостта на организма си. И тогава устните ви ще бъдат винаги нежни и меки, а най-важното – напълно здрави, дори през студовете.

Милена ВАСИЛЕВА

/zdrave.to/