Увеличена заболеваемост от грип в област Сливен

Увеличена заболеваемост от грип има в област Сливен, както и в областите  Пазарджик, Смолян, Бургас, Силистра, Стара Загора и София-област. В предгрипна епидемия е и Пловдив. Близо 500 пък са болните във Варна с диагноза остри респираторни заболявания (ОРЗ). Висока е и заболеваемостта от грип в Габровска област, съобщават от Министерството на здравеопазването, предаде БНТ.

Учениците в Перник от утре (15 януари) са в грипна ваканция, а в града е обявена епидемия. Детските градини обаче ще работят, като ще се следи броя на децата, които отсъстват заради вируса.

Грипът започва внезапно, в рамките на 2-3 часа се появяват болки в мускулите и ставите, придружени с болки в гърлото и дразнеща кашлица. Телесната температура е 38 градуса. Най-засегнати са децата до 4-годишна възраст, както и подрастващите до 14 г. Специалистите съветват да не се самолекуваме, а да посетим личния си лекар. 

Лечението на грипа е с антовирусни препарати, напомня държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Допустими са и лекарства, които облекчават симптомите на заболяването. Здравословното хранене също допринася за по-лекото протичане на грипа. А витамини могат да се открият не само в пресните плодове и зеленчуци И още един съвет – здравословното хранене трябва да е постоянно, а не да започва седмица-две преди очакваната грипна вълна.

При обявена грипна епидемия се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Директорите на болниците при необходимост трябва да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури. Обявяват се и неучебни дни на териториите на засегн