Чесънът - мощен природен антибиотик.

Ползите от употребата на суров чесън са много по-големи от консумацията му под каквато и да е друга форма или обработка- намачкан, охладен, изсушен или на люспи. Една цяла скилидка чесън може да запази свежия си вид за около месец, ако се съхранява правилно, за предпочитане далеч от слънчева светлина в непокрит съд.Той не само придава вкусово разнообразие на храната, но и се твърди, че има благотворно въздействие над десетки различни болести.

Чрез чесъна може отлично да си набавите манган – 23% от дневната стойност – съдържа жизненоважни ензими и антиоксиданти, които изпълняват какви ли не невероятни подвизи в нашите тела. Да назовем някои от тях – здравословното формиране на костите и съединителната тъкан, костния метаболизъм, усвояването на калций, както и правилното функциониране на щитовидната жлеза. Чесънът също съдържа 17% от дневната стойност на витамин В6, 15% на витамин С, едновременно разпределяйки в добри количества калций, фосфор и селен.

Многобройни проучвания показват здравословният потенциал на чесъна за почти всяка част на тялото, от премахването на тежки метали до предотвратяването на множество заболявания, такива като обикновената настинка, втвърдяването на артериите, гангрената, унищожаването на замърсителите в бебешките продукти, а дори и за забавяне на процеса на стареене.

Хранителни стойности на чесъна:

Доза:  28 грама чесън

Калории 42
Въглехидрати 9 гр.
Натрий 5 мг.
Фибри 1 гр.
Протеин 2 гр.

Как да избирате и съхранявате чесъна:

Може да си закупите чесън на люспи, на прах или паста, но ако наистина искате да изпитате вкусовите и хранителните ползи от тази билка, пресният чесън е това, на което трябва да се спрете – и може да бъде намерен в супермаркетите през цялата година. Оглеждайте се за добре заоблени скилидки, със здрави, не накъсани люспи, да не са меки, сбръчкани, плесенясали или да са започнали да покълват. Всеки един от изброените признаци може значително да повлияе на вкуса и консистенцията на билката.

Друг метод, с който да проверите качеството на чесъна: леко стиснете скилидките между пръстите си. Ако ги усещате като здрави, твърди и не мокри, сте избрали висококачествен чесън.

Пресният чесън е най-добре да бъде съхраняван в непокрит или леко покрит съд, на хладно и тъмно място, далеч от топлина и слънчева светлина. По този начин се предотвратява покълването му. Няма нужда чесънът да бъде държан в хладилник. Някои хора замразяват беления чесън, но ви предупреждаваме, че това може да намали аромата му и да влоши състава му.

Ако бъдат съхранявани правилно, целите скилидки чесън, могат да останат свежи в продължение на месец. Номерът е в това често да проверявате скилидките и да отстранявате, ако има изсъхнали или мухлясали скилидки. Помнете също, че счупвайки чесъна, намалявате срока му на годност до няколко дни.