Ябълков оцет – достъпен лек в 10 рецепти

Ябълковият оцет е сред изпитаните лекове в народната медицина, който се радва на голяма популярност и често се употребява и днес.

Още от дълбока древност киселата напитка се прилагала за лечение и разкрасяване, за пречистване и освежаване на тялото. Освен с кулинарните си качества, тя била позната и заради ползите, които има за човешкото здраве.

В голяма част популярността си ябълковият оцет дължи на факта, че по време на ферментацията в него се запазват повече от  20 микроелемента, съдържащи се в пресните ябълки. Калий, пектин, мед, желязо са само част от полезните вещества, наред с биофлавоноидите, витамините А, В, С и други.

1. Ябълков оцет за отслабване

Опитвали ли сте се да отслабнете, приемайки киселата напитка? Ако отговорът е „Да!”, то по всяка вероятност сте се запознали със свойството, което се приписва на ябълковия оцет – да изгаря мазнини. Факт е, че мненията по въпрос са доста полярни. Мнозина обаче смятат, че това е здравословен и траен вариант за понижаване на телесното тегло. 

Дори да не е най-ефикасното средство за справяне с излишните килограми, знае се, че ябълковият оцет стимулира обмяната на веществата, което е предпоставка за отслабване.

Сред популярните рецепти за изгаряне на мазнините е паралелното приемане на оцет и зелен чай. За изпълнението й е необходимо просто да изпивате по 3 ч.ч. прясно приготвен зелен чай на ден. В същото време преди всяко хранене се изпива чаша с вода, в която са разтворени 2 – 3 с.л. оцет.

За комбинацията между зелен чай и ябълков оцет се знае още, че освобождава от организма лошия холестерол и подобрява сърдечната дейност.

2. Ябълков оцет при диабет

При хора, страдащи от диабет, ябълковият оцет е подходящ способ за регулиране на нивата на захар в кръвта. Това се дължи на обстоятелството, че продуктът има доказан антигликемичен ефект, чрез който значително се подобрява инсулиновата чувствителност.

За пациенти с доказана инсулинова резистентност е препоръчително да приемат ябълков оцет на всяко хранене. Като подходяща схема се препоръчва прием на 1 ч.л. от киселата течност, разредена в чаша с филтрирана вода. Ако на ден се приемат поне 3 дози, то това ще подпомогне храносмилателните процеси. Ще се увеличи времето, което тялото има, за да обработи захарите, в резултат на което нивото на кръвната захар ще остане сравнително стабилно.

3. Ябълков оцет при висок холестерол

При потвърдени проблеми с лошия холестерол се препоръчва приема на 2 чаши дневно оцетна вода. Въпросната оцетна вода се приготвя, като 1 ч.л. от киселата напитка се разтвори в чаша с вода.

За поддържане на нивата на холестерола в оптимални граници се препоръчва и следната лековита смес. Смесват се 1 ч.ч. ябълков оцет със същото количество мед и се добавят 8 скилидки чесън. Съставките минават през блендер и се оставят на тъмно и студено място (или в хладилник) за 5 дни.

След това лековитата смес е готова за употреба. 1 с.л. от нея се добавя към чаша с вода и се изпива еднократно.

4. Ябълков оцет за пречистване на черния дроб

При хора, които системно злоупотреба с алкохол или приемат тежки лекарства, се препоръчва пречистване на черния дроб с помощта на натурален ябълков оцет. Освен изобилието от полезни вещества, които освобождават органа от токсините, пектиновата киселина в ябълковия оцет атакува директно кристалите на пикочната киселина, като по този начин предпазва от по-тежки заболявания.

За да премахнете токсините от черния дроб, се препоръчва смесването на 2 с.л. оцет с 250 мл прясно изцеден сок от червена боровинка. За достатъчен се смята приемът на 3 дози от лековитата напитка, като по този начин от органа ще се премахнат натрупаните шлаки и токсини.

5. Ябълков оцет при камъни в бъбреците

Сред популярните рецепти за разбиване на камъни в бъбреците чрез натурални продукти е тази, в която ябълковият оцет се комбинира с лимон и зехтин. За изпълнението й е необходимо да се смесят 60 мл прясно изцеден лимонов сок и същото количество студенопресован зехтин. Сместа се изпива, а половин час по-късно се изпиват още 30 мл лимонов сок и 1 с.л. оцет.

След като измине още 1 час, двете стъпки на процедурата се повтарят. Смята се, че това е достатъчно, за разбиването на камъни в бъбреците.

6. Ябълков оцет при цистит

Ако на ден се приема чаша с вода, в която са разтворени 9 – 10 лъжици оцет, неразположенията, предизвикани от цистита, ще изчезнат. Важно е приемът да продължи поне седмица до 10 дни, защото първите признаци на облекчение ще настъпят едва на четвъртия или петия ден.

7. Ябълков оцет за щитовидната жлеза

В случаите на нарушено функциониране на щитовидната жлеза, народната медицина предлага следния лек. Към 1 ч.ч. вода се добавят 2 с.л. оцет, 1 капка йод и 1 ч.л. мед. Сместа се изпива бавно, на глътки, най-добре по време на хранене, като в седмицата се приготвят 2 дози по посочената схема. За да има ефект върху функционирането на щитовидната жлеза, процедурата се повтаря 4 поредни седмици. Прави се почивка от месец, а при необходимост – курсът на лечение се възобновява.

8. Ябълков оцет при херпес

Ако искате да лекувате херпес с помощта на ябълков оцет, то е необходимо единствено да третирате участъка от кожата с тампон, напоен с киселата течност, по няколко пъти на ден. Нанасянето е добре да започне още преди да се образува самият херпес, като по този начин по-бързо и ефикасно ще се ограничи действието на вируса, причинител на проблема.

9. Ябълков оцет при гъбички

За ябълковия оцет се знае, че успешно се справя и с гъбични инфекции. Необходимо е обаче да се снабдите с висококачествен продукт и с доза търпение, защото лечението изисква време. Смята се, че с помощта на ябълковия продукт гъбичната инфекция се изчиства напълно за период от 90 до 120 дни. Терапията се състои в ежедневното прилагане на компрес, приготвен от 1 с.л. оцет и няколко капки лавандулово масло, които се разтварят в чаша с вода. Напоява се памучно парче плат, което се нанася върху поразените участъци от кожата. Важно е да се остави да действа поне 3 часа, след което мястото се изплаква с хладка вода.

При гъбички в интимната зона ябълковият оцет се използва за промивки, като към литър вода се добавят 5 с.л. от продукта. Процедурата се повтаря до отшумяването на проблема.

10. Ябълков оцет при хемороиди

При хемороиди се препоръчва ежедневен прием на 1 ч.ч. оцетна вода (1 с.л. оцет към чаша с вода). По този начин натуралният продукт ще спомогне за укрепване на здравината и еластичността на периферните кръвоносни съдове.

Възможно е и локално приложение на продукта – тампон, напоен с оцет, се придържа към хемороида за поне 5 минути. Прави се няколкоминутна почивка и процедурата се повтаря. Необходимо е и трето повторение, след което хемороида се залива със зехтин. По време на самата процедура често се усеща парене, дразнене, дискомфорт.

Природолечението може да подпомогне лечението на хронично заболяване, но консултацията с лекар е задължителна. 

Източник: Лекува.нет