МЗХГ: взети са всички мерки срещу птичия грип. Вижте 10 факта за болестта

Предприети са всички мерки съгласно действащото ветеринарномедицинско законодателство за ликвидиране на огнищата на инфлуенца по птиците (грип). Това стана ясно днес на среща между заместник-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и представители на птицевъдния бранш. Към момента са констатирани общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (грип) на територията на страната, едно на територията на област Добрич, едно на територията на област Хасково, едно в област Сливен и едно в област Ямбол.

ДЕСЕТ ОСНОВНИ ФАКТА ЗА ПТИЧИЯ ГРИП

 1. Птичият грип от типа H5N1 е болест, от която понастоящем боледуват диви и домашни птици в няколко региона на света.
 2. През 2006 г. в ЕС бяха регистрирани няколко единични случая, които бяха успешно потушени.
 3. Вирусът H5N1 засяга предимно животни и не се предава лесно от птици на хора.
 4. Хората, които са се заразили, са били в много близък контакт с живи или мъртви заразени птици, най-вече домашни птици, отглеждани в дворове.
 5. В ЕС са въведени много строги ветеринарни мерки. Тяхната цел е да предотвратят разпространението на вируса от диви на домашни птици и да ограничат епидемиологичните случаи при домашни птици.
 6. Около огнищата на зараза се създават временни зони под защита и наблюдение. В тези зони се ограничава движението на живи животни, а домашните птици се държат под строго наблюдение в затворени помещения, които редовно се дезинфектират.
 7. При установяване на случаи на птичи грип в домашни стопанства, всички птици се унищожават и се вземат мерки за защита на работниците.
 8. Въведени са и специфични мерки за предотвратяване попадането на заразени птици в хранителната верига.
 9. Във всеки случай, добрата термична обработка гарантира безопасността на яйцата и месото.
 10. Вероятността хора извън рисковите групи да се заразят с вируса H5N1 от живи животни или птичи продукти е много малка и не е необходимо да променяте хранителните си навици или плановете си за пътуване.

 Консумиране на птичи продукти

 • Можете спокойно да консумирате яйцата и птичите продукти, които се продават в ЕС, тъй като са въведени строги мерки за предотвратяване попадането на месо и яйца от болни птици в хранителната верига.
 • Търговията с продукти от защитните зони и зоните под наблюдение (там където са били намерени заразени птици) се разрешава само след строг ветеринарен контрол, а вносът от засегнати трети страни се забранява.
 • При появата на случай на птичи грип в птицеферма се унищожават всички птици. Месото и яйцата, произведени в тези ферми, също се унищожават.
 • Дори ако заразени яйца или месо попаднат в търговската мрежа на ЕС, което е много малко вероятно, след добра термична обработка, те няма да представляват никакъв риск за здравето.
 • Месо от ваксинирани птици не е опасно за човека, тъй като вирусът, включен във ваксината, е убит и не може да се размножава.

 Още актуална информация за болестта може да откриете на електронната страница на Българска агенция по безопасност на храните в секция „Актуални болести по животните“ или на този линк: 

http://www.babh.government.bg/bg/Page/influentza/index/influentza/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D1%83%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B0%20%EF%BF%BD