Грипът идва през януари! Атакуват ни малко познатият Мичиган и Хонконг

В края на януари следващата година очакваме грипна епидемия, удря ни малко познатия грип „Мичиган”, срещу който няма изградена добра защита. „Мичиган” очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Трудно е да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. Това каза в "Денят започва" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, който сподели още, че човек трябва да бъде внимателен с грипа, защото е трудно предсказуем.

По думите му не са много хората, които имат изградени антитела срещу вируса "Мичиган" и това му дава възможност да зарази повече хора, ако не са имунизирани, но няма как да повлияе на обществения имунитет. Освен „Мичиган” може да ни атакува и Хонконг, който е познат от миналата година.

Според д-р Ангел Кунчев в момента преобладават рино-вирусите, които са много разнообразни с няколко десетки щамове. Няма данни за сега за хванати грипове в Европа и не може да се каже, че картината на Стария континент ще бъде същата като в Австралия по отношение на "Мичиган". Обикновеният пациент няма да може да разпознае кой вирус го атакува.

д-р Ангел Кунчев, главен епидемилог:

В над 90% от случаите като усложнение следва тежко протичаща пневмония. Основно засяга хората над 60,65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. Обикновеният пациент не може да разпознае симптомите. "Хонконг" се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него най-силно изразено е общо чувство на отпаднало, нужда от почивка на легло поне 2,3 дни. Не засяга определена група хора. Най-засегнати са децата и хората над 60-65 год.

 Снимка: БНТ