Лекарите сами определят такса „извинителна бележка”, цените в момента – от 1 до 5 лева

Наскоро стана ясно, че личните лекари вече ще взимат такса за всяка извинителна бележка, която предоставят на учениците. Причината тази бележка да стане платена е че документът става по-стриктен и описателен - в него трябва да фигурират номерът на амбулаторния лист, уникалният индентификационен номер на лекаря и други данни.

Промените бяха въведени с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки, когато учениците кръшкат от час.

Новата такса е за издаване на административен документ и не противоречи на закона, тя не е задължителна, но джипитата имат право да я изискват, обясни пред „Монитор“ председателят на Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщoпpaктикyвaщитe лeкapи в Бългapия доц. Любомир Киров. Социална политика на гърба на изпълнителите на медицинска помощ е крайно време да престане да се прави, категоричен е той. Доц. Киров допълни, че издаването на бележки е допълнителна дейност за джипитата, която не се заплаща от здравната каса.

Лични лекари са въвели такси „издаване на извинителна бележка“ и за издаване на болнични за деца. Това разказват в социални мрежи пациенти.

Съмненията идват от факта, че таван на таксата няма. Така на практика всеки медик може да реши каква да бъде цената за услугата по свое усмотрение.

Тарифите за издаване на медицинска бележка варират между 1лв. и 5 лв., показва проверка на „Монитор“ в страната.

Ние като организация няма да определим ценоразпис. Това е лично решение на всеки колега, защото всеки един от тях не само работи, но и е собственик на своето предприятие за здраве. Това според нас ще е една допълнителна мярка срещу злоупотребата с медицински бележки и намаляване на натиска от страна на някои родители върху колегите, отбеляза още доц. Киров.