Шефът на НЗОК: Тежкият болен никой не го иска, у нас няма безплатно здравеопазване

Заплатата на лекарите зависи от това колко хора ще вкарат в болницата. Тежкият болен никой не го иска. Клиничните пътеки са така устроени, че лекуват конкретно заболяване, а какво става с придружаващите пациента заболявания? Разходите за тях са за сметка на болницата. Това принуждава здравните заведения да приемат колкото се може повече болни, и то не тежки случаи, за да се компенсират загубите.

Започвам да си обяснявам някои неща, когато влязох в Здравната каса. Основното нещо, което разбрах, е, че има неправилна конструкция на здравната помощ. Това заяви проф. Камен Плочев, новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в ефира на БНТ.

Би следвало да се прескочи ходенето при личен лекар за направление, когато нещата са спешни. Друг голям проблем е как да накараме лекарите да посрещнат пациента усмихнато и компетентно. Липсата на достатъчна любезност е голям проблем в системата, тъй като когато отива пациентът при лекар, той е уплашен. С него трябва да се разговаря, стана ясно от думите на проф. Плочев.

Той поясни, че парите на Касата се харчат най-много за болничната помощ. 50% от средствата отиват там. Системата работи постоянно. Достатъчно пари се дават, няма никакви сътресения.

Второто голямо перо на Касата е доболничната помощ, коментира проф. Плочев. А заплатата на лекарите зависи от това колко хора ще вкарат в болницата. Тежкият болен никой не го иска. Клиничните пътеки са така устроени, че лекуват конкретно заболяване, а какво става с придружаващите пациента заболявания? Разходите за тях са за сметка на болницата. Това принуждава здравните заведения да приемат колкото се може повече болни, и то не тежки случаи, за да се компенсират загубите, разсъждава управителят на НЗОК по отношение на проблемите в здравната система.

В случая с починалия пациент Спас Добрев, ако той не беше починал, никой нямаше да знае за всички тези грешки по пътя, убеден е проф. Плочев.

Ние трябва много добре да обясним електронната здравна карта, но тя ще срещне веднага съпротива, и то от страна на лекарите. Така ще станат ясни пробойните, от които изтичат пари.

По думите на Плочев медицинските изделия са също изключително голям проблем. Много трудно това може да се преодолее с парите от този бюджет на Касата. Някои медицински изделия са толкова скъпи, че надвишават в пъти цената на пътеката.