Кьопоолу – бомба от витамини

Богата натурална аптечка за здравето ни предлага есента. Палитрата от плодове и зеленчуци може да бъде съхранена за по-дълго и през зимните месеци, когато имаме най-голяма нужда се храним здравословно и разнообразно.

Един от популярните, но като че ли малко известни като „здравословен продукт“ е кьопоолуто.

Вижте колко полезна и питателна е тази полезна зеленчукова смес от червени чушки, червени домати, сини домати, магданоз и чесън:

Синият домат е богат на фибри, витамин К, витамин С, магнезий, желязо, мед. Синият патладжан е и средство за разхлабване при хора, които страдат от запек. Той е силен антиоксидант, който изчиства вредните натрупвания и тежки метали. Понижава холестерола и укрепва кръвоносните съдове.

В червените чушки има огромно съдържание на витамин С, полезни фибри, минерали, целулоза. Това се отнася и за зелените, но в тях витамин С е в минимални количества.

Червените домати са пълни с витамин С, с полезни минерали и най-вече ликопен, който предпазва от рак.

Магданозът е изключително полезен, защото е богат на желязо, полезно  за кръвта и подобрява зрението. Чесънът е мощно средство, което унищожава вредните болестотворни микроби, микроорганизми и вируси. Той понижава високо кръвно.

Всички могат да ядат кьопоолу, с изключение на страдащите от проблеми с бъбреците, с жлъчката, с черния дроб или със стомаха, съветва сайта Lekuva.net.

В магазините сигурно ще намерите бурканчета с готово кьопоолу, но най-вкусно и най-полезно е прясно приготвеното у дома.

Рецептата е изключително лесна.

Необходими продукти:

Син домат – патладжан – 1 кг.

Червен пипер – 0,5 кг

Зелен пипер – 0,5 кг

Червени домати – 0,5 кг

Чесън – 2-3 скилидки

Магданоз – 1 връзка

Зехтин – на вкус

Лимон или оцет – на вкус

Сол – на вкус

По желание – черен пипер, кимион, куркума и други.

Приготвяне (това е основната рецепта; в различните части на България тя е обогатена по различен начин):

Сините домати са основна съставка в кьопоолуто. Опечете синия домат и чушките. Сложете ги в съд с капак да се задушат, за да можете да ги обелите по-лесно. Смелете ги с машинката за месо, с пасатора или с техниката, с която разполагате у дома.

Обелете доматите и ги пасирайте или ги настържете на рендето, но без да ги белите, защото кожата предпазва пръстите.

Смесете всички смлени продукти заедно. Объркайте ги и овкусете със сол, зехтин, оцет (лимонов сок). Добавете чесъна и ситно нарязания магданоз.

Разбира се, можете да продължите с изваряване, а после и със стерилизиране на кьопоолуто, за да му се наслаждавате цяла зима.