50 българи умират на ден заради мръсния въздух

В България на ден умират над 50 души заради болести, предизвикани от замърсен въздух". Това каза в студиото на "България он Еър" пумологът София Ангелова.

През зимния сезон нивата на замърсяване с фини прахови частици са в пъти по-високи заради големия брой домакинства, които използват твърди горива за отопление. През лятото пък възникналите пожари, вследствие от високите температури създават предпоставки за отделяне на такива частици, обясни причините за тревожната статистика Ангелова.

Тя бе категорична, че ако климатиците бъдат използвани правилно, те могат да бъдат и полезни в летните горещини. Най-важното обаче е вечер да проветряваме помещенията, за да влезе свеж въздух.

Дневната норма на фините прахови частици, считани за най-голимия замърсител на въздуха, е 50 микрограма на куб. метър. В София тази сутрин главният експерт в Изпълнитела агенция "Околна среда" Тодорка Петкова измери стойност 37,4 микрограма на куб. метър.

"Това е моментна стойност, тя не бива да бъде сравнявана с нормите, отчитани на денонощие", посочи Ангелова.

След като Европейският съвет (ЕС) ратифицира поправките към Протокола от Гьотеборг, се ангажира да намали драстично основните замърсители на въздуха. С новите въведения в документа за първи път бяха включени фините прахови частици, а Европейският съвет очаква до 2020 г. те да се намалят с 22%., а до 2030 - с 49%.