Сини сливи за плосък корем и здрави кости

Сините сливи са незаменим помощник, ако искаме да отслабнем, тъй като много успешно премахват чувството за глад.

Фибрите на плода помагат при чувството за глад при диета. Хората, които са на диета, обикновено биват съветвани да не консумират сушените плодове, защото съдържат много захар. Но съвременната наука доказва точно обратното. Това се дължи на факта, че фибрите, съдържащи се в този плод, помагат на спазващите диета да не чувстват усещането за глад в стомаха си.

Специалистите изтъкват, че високото съдържание на захари при сините сливи се компенсира от потискащия им ефект върху апетита.

Синята слива съдържа изключително силни антиоксиданти, които забавят или предотвратяват производството на свободни радикали, увреждащи клетките в организма.

Сините сливи подпомагат костната система. Честата им консумация, дори и във вид на сушени плодове, е сред най-добрите средства срещу остеопороза. Доказано е, че сините сливи ефективно помагат на костите на жени в менопуза.

Пресни, сушени, както и в компот, сините сливи имат разхлабващо действие. При лениви черва и запек са естествен лек. Могат да се дават на деца от всякаква възраст, но с мярка, защото не е изключено да причинят болки в стомаха и разстройство. Повишават апетита, спомагат за отделянето на стомашен сок, за образуването на кръвни телца, за изхвърлянето на излишната вода и соли. С две думи те са перфектното средство за пречистване и отслабване в едно. Сливите подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма.

В 100 грама сини сливи има само 30 калории. Водата е 87 %, захар (9 %), пектинови вещества (0,8 %), белтъчини (0,8 %), влакнини (0,5 %). От органичните киселини преобладава ябълчената (1,3 %), витамини В1, В2, РР, С (10 мг %), провитамин А. От минералите най-добре са представени натрият, калият, магнезият, фосфорът и желязото (2,1 мг %).