Ръководство на добрата съпруга

Тази седмица Лондонското метро отмени традиционното обръщение към пътниците „Уважаеми дами и господа!“, което се чува в метро-информационната система с по-безлично обръщение, в което не се оказва пол. Причината – да не бъдат засегнати гражданите от т.нар. трети пол, който не се определят нито като мъже, нито като жени. На фона на зараждащата се вълна за толерантност към безполовите, ви връщаме към златните години на миналия век, когато мъжете и жените знаеха кои са.

През 1955 година списание Housekeeping Monthly публикува в майското си издание „Ръководство на добрата съпруга“, което днес изглежда крайно. Текстът обаче е показателен как за по-малко от 70 години обществото галопира от вековната традиция на по-важната роля на мъжа, през равенството на двата пола, за да стигне днес до много крайни идеи за 3-ти пол.

Никой не може да каже колко се е чел този наръчник през 50-те години, но в последните години се радва на голяма популярност, вероятно заради почти екзотичното звучене. Още преди да се появят социалните медии статията се е разпространявала по мейли. Публикувана е в редица съвременни издания, а дори и в престижния британски „Телеграф“. Появяват се проучвания и според някои от тях, e възможно този наръчник изобщо да не е излизал през 50-те години и да е оформен по-късно, но пък никой не отрича, че съветите съответстват на конкретната епоха, а в наши дни се четат с интерес.

Поместваме ги с леки съкращения.

Ръководство на добрата съпруга.

1. Пригответе вечеря. Планирайте предварително. Дори още от предната вечер. Трябва вкусната вечеря да е готова точно при завръщането на съпруга ви. Това е начин да му покажете, че сте мислили за него и сте загрижена за неговите нужди.

2. Повечето мъже са гладни, когато се прибират у дома. Това, че ги очаква хубава гозба (особено ако е любимо ядене) е част от топлото посрещане.

3. Подгответе се. 15 минути преди да се завърне съпругът ви си починете. Така ще сте освежена, когато той пристигне. Оправете си грима. Вържете си панделка на косата. Трябва да имате свеж вид. Съпругът ви е бил на работа и е общувал с уморени хора.

4. Бъдете весела и проявете интерес към него. Денят му е бил скучен и сигурно има нужда да се посъвземе. Ваше задължение е той да живне.

5. Изчистете навсякъде. Направете последен оглед дали всичко е чисто преди съпругът ви да се върне. Съберете учебници, играчки, хартийки. Минете отново с кърпа, за да почистите прахта от масите.

6. През студените месеци запалете огън, за да се отпусне. Съпругът ви трябва да има усещането, че в своя дом е като в рая и да се радва на почивка и ред. Това трябва да му помага да се съвземе след натоварения ден. Това, че му доставяте такъв комфорт, ще даде и на вас огромно лично удовлетворение.

7. Пригответе децата. Отделете няколко минути, за да им измиете ръцете и лицата (ако са малки), да им срешете косите, да ги преоблечете, ако е необходимо.

8. Децата са малки съкровища и съпругът ви би искал да ги вижда точно така. Постарайте се да няма почти никакъв шум, когато се върне съпругът ви. Когато той се прибере, спрете всякакви шумове от миялна машина, сушилня, прахосмукачка. Опитайте се да убедите и децата да бъдат тихи.

9. Бъдете щастлива, когато виждате съпруга си. Дарете го с широка усмивка и покажете, че наистина се радвате да му изпълните желанията. Изслушайте го какво ви разказва.

10. Може да имате много теми за разказване, но когато пристигне, не е най-подходящият момент. Нека първо той да говори.

11. Направете вечерите негови. Опитайте се разберете неговия свят, който е бил изпълнен с напрежение и стрес през деня. Има голяма нужда се прибере у дома и да се отпусне.

12. Вашата цел – вашият дом трябва да бъде място на мир, ред и спокойствие, в който съпругът ви може да се възстанови – духом и телом.

13. Не го посрещайте от вратата с оплаквания и проблеми.

14. Постарайте се да се чувство удобно. Настанете го на удобен фотьойл или пък да полегне на спалнята. Дайте му топла или студена напитка.

15. Говорете с тих, спокоен и приятен глас.

Използвана е информация от Danybon.com.