Българските деца ядат по-некачествени шоколади от германските

Отклонение в съдържанието на какао в една и съща марка детски шоколади, предлагани на нашия и немския пазар са показали лабораторните анализи на храните, които от Българската агенция по безопасност на храните изследваха.В продуктът на немския пазар има 24% мляко и 21% какао, освен това е приготвен със захар. У нас млякото е с 3% по-малко, а какаото с 1%, използвана е също така глюкоза.

По отношение съдържанието на етикетите- 7 продукта са с отклонение, а в 24 от продуктите има пълно съответствие между съдържанието на етикетите и действителното. Разликите са открити в групите газирани напитки, детски храни, млечни продукти и маргарин, плодови напитки и шоколадите.

Изследваната газираната напитка пък е установено, че продуктът за немския пазар е със захар и въглеродна киселина, а за българския пазар – фруктозо-глюкозен разтвор и диоксит.

Няма разлики при местните продукти. Това, което е написано в Германия, е същото и тук. Качеството е същото. Това заяви пред Би Ти Ви директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев.

„Много от тези отклонения от гледна точка на европейско законодателство се считат за несъществени. Разликите има по-скоро морално-етичен характер“, обясни шефът на Агенцията по безопасност на храните и добави: „Има и фрапиращи разлики в цените на тези продукти. Основно става въпрос за детски храни.“

Резултатите от изследванията ще бъдат предоставени на комисаря, който отговаря за защита на потребителите. В нито един от продуктите няма опасност за здравето на хората, разликата е в качеството на продуктите, уточняват от БАБХ.