Пием газирани напитки и сокове с глюкоза, в Западна Европа същите са със захар

И тестовете на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установиха различия в храните в Източна и Западна Европа. Резултатите бяха обявени от зам.-директора на институцията Тодорка Яновска пред БНТ.

БАБХ направи анализи на общо 31 продукта в 5 хранителни групи – млечни, меса, шоколадови изделия и т.н.

При седем от продуктите има различия в обявеното на етикета и съдържанието, което е едно нарушение по европейските правила. Всички продукти са от една група – газирани напитки и плодови сокове. Яновска даде пример с газирана напитка, която в Западна Европа се предлага със захар, а в България – с глюкозо-фруктозен сироп.

Разлика има и по отношение на детските храни – в едно от пюретата в България съдържанието на рапично олио е значително под това в предлаганото на германския пазар. Открити са разминавания при маргарина, както и в шоколадов десерт, става ясно от данните на БАБХ.

„Има разлика и по отношение на вкуса и външния вид на продуктите“, отчете още Яновска. Например на българския пазар шоколадовите изделия са с по-добър вкус и със съдържание на какао. Проверките обаче са показали, че по отношение на сиренето например показателите у нас са по-лоши, отколкото в Западна Европа.

 „В нито един от продуктите няма съставки, които са опасни за здравето“, категорична беше Яновска, но посочи, че в някои от анализираните продукти има различия в състава, предлагани на пазара в Германия и Австрия и в България. Това прави храните с различно качество, отчете тя, но отказа да коментира дали то е по-ниско у нас.

Агенцията е направила и допълнителни анализи за качеството на месните продукти – те са били обявени като 100% от свинско месо и друг вид месо не е било установено, млечните продукти също са проверявани за немлечни мазнини, каквито не са били установени. Няма и неразрешени оцветители и консерванти в напитките, показват още анализите.

Различията във вложените съставки на едни и същи продукти, произвеждани от едни и същи производители и предлагани в различните държави от ЕС, беше установено и от други лаборатории в общността. В Източна Европа обявиха, че това е недопустимо, защото пазарът е единен и с различните съставки компаниите заблуждават потребителите. 

Резултатите от българските тестове ще бъдат предоставени на комисаря по защитата на потребителите в ЕС.  

"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.