Липовият цвят - цяр с божествен аромат

Липите разцъфтяха и силният им приятен аромат започна да изпълва въздуха в Сливен с настроение и ухание. Една разходка сред цъфналите по Ларгото липи или просто да да приседнеш да си починеш под цъфнало липово дърво е прекрасен начин да релаксираш и да се заредиш с позитивна енергия. 

Липовият цвят и лечебните му свойства са добре познати на хората. Освен за чай, той се използва във фармацията, козметиката и парфюмерията. Приятният му аромат  се дължи на неговото етерично масло, съдържащо витамин А, витамин С, гликозиди, танини, сапонини, захари, горчиви вещества, восък и др. вещества. Като лечебни качества липовият цвят притежава противомикробно, потогонно, диуретично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо действие.

 Чаят от липов цвят засилва имунната система и намалява риска от простудни заболявания,препоръчва се като помощно средство при възпаления на горните дихателни пътища – ларингити, фарингити, трахеобронхити и ангина, действа благоприятно при бронхит, пневмония, плеврит, действа добре при хрема, простуда, кашлица, болки в гърлото и грип.

В народната медицина се препоръчва още при световъртеж, епилепсия, хистерия, невроза, главоболие, болки в корема, спазми на стомаха и червата. Липовият цвят се прилага и при заболявания на пикочните пътища, оказва благоприятно действие при възпаления и камъни в бъбреците. Гаргара с липова запарка помага при зъбобол, възпалителния на гърлото и устната кухина.

Отварата от липов цвят може да се ползва и външно. Тя помага при косопад, възвръща блясъка и здравината на косата.

Вечер, чаша чай от липов цвят, подсладен с лъжичка пчелен мед, успокоява и спомага за спокоен и пълноценен сън.

Липата намира приложение в ароматотерапията, етеричното масло от липов цвят влияе благоприятно психиката и намалява страса.

Сега е време да си наберем липов цвят (не от Ларгото, разбира се), с който да си приготвяме ароматен и полезен чай. Берете го когато цветовете са добре разцъфнали и имат силен аромат, заедно с присъцветния лист. Оставете го да се изсуши се на проветриво място и сенчесто място, докато дръжката стане чуплива. Добре изсушеният липов цвят съхранявайте в книжни пликове на проветриво място.

Сливен Нюз