Засадете чубрица в градината - освен ароматна подправка тя е и прекрасна билка

Вероятно не знаете, че ароматната подправка, наречена чубрица (чубрика или кокоша меродия), която придава уникален вкус на кюфтенцата и редица ястия е и прекрасна билка. Може да я засадете в градината или в кашпата на терасата, но гледайте мястото да е слънчево.

Чубрицата е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Коренът е тънък, почти цилиндричен. Стъблото е силно разклонено от самата основа, покрито е с власинки и достига височина 20-30 см.Листата на чубрицата имат силен приятен аромат и служат за подправка на много ястия. Пресните листа съдържат 45-50 мг % витамин С, 3-9 мг % каротин и рутин (витамин Р). Намира широко приложение както в традиционната ,така и в народната медицина.

Чай от чубрица или отвара от чубрица се приготвя изключително лесно: изсипете 2 с.л. ронена градинска чубрица в 1/2 литър вряща вода.Свалете съда от огъня и захлупвате с капак, за да може в продължение на 1 час чубрицата да се запари и водата да извади от нея полезните й вещества.

Приложения:

- при настинки и грип

Ако чувствате, че сте се простудили или се разболявате от грип, изпитвате студ, започва да ви тресе, незабавно си направете чай от чубрица. В такива ситуации не е необходимо чубрицата да се запарва толкова дълго време, а само няколко минути. Пийте чаят възможно по-топъл, за да ви изпоти.

- за здрави бъбреци

Ако в продължение на 14 дена пиете на гладно и през целия ден отвара от чубрица, в която билката се е запарвала 1 час, вие ще прочистите вашите пикочни пътища, бъбреци, пикочен мехур.

- против високо кръвно и висок холестерол

Отварата от чубрица действа като диуретик – предизвиква уриниране, при което вие изхвърляте онези течности, които са се натрупали в тялото. Тези течности причиняват високо кръвно и проблеми на сърцето. Чубрицата съдържа редица полезни вещества като магнезий, фибри, витамини, калций, които не позволяват да се натрупа шлака, която да запуши кръвоносните съдове, като те запазват и възстановяват своята еластичност.

-  инхалации с чубрица 

Сложете чубрицата в горещата вода и да я оставите да кипне. Оставете я настрана за около 3-4 мин. Покрийте главата си с кърпа и вдишвате от изпаренията. Инхалацията с чубрица е изключително полезна при запушен нос, болни синуси, проблеми с дихателните пътища, дори астма.

- при възстановяване след боледуване

Чубрицата се употребява като средство, възбуждащо и възстановяващ апетита.