Гответе се за тормоз! Мощен колектор изкупи най-големия в България банков пакет от лоши кредити

Агенция за събиране на вземанията (АСВ ЕАД), част от норвежката B2Holding ASA, е изкупила портфейл с необслужвани кредити с номинална стойност почти 250 млн. евро от най-голямата банка в България по активи - "УниКредит Булбанк", писаха няколко икономически издания, сред които Money.bg и iconomist.bg. Пакетът включва необезпечени и обезпечени заеми на физически лица, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти. Сделката е приключила наскоро. 

Това е третата сделка в България между АСВ и "Уникредит Булбанк" за последните две години. През януари 2017 г. АСВ придоби портфейл с необслужвани задължения на корпоративни клиенти на банката с номинал 93 млн. евро. По-късно същата година агенцията купи от банката и портфейл на стойност 84 млн. евро. Всички сделки са част от плана на италианската банка за продажба на нецелеви активи.

Последният търг на банката се проведе девет месеца след най-голямата сделка за придобиване на портфейла от необслужвани кредити на Обединена българска банка (ОББ) за 460 млн. лева. Едновременно с това Пощенска банка даде ход на процедурата за продажба на 365 млн. евро лоши заеми с намерение да се освободи от тях до края на годината. Така 2018 г. се очертава да е знакова, с трикратно чупене на рекорда и надскачане на прогнозите за продадени кредити за 1 млрд. евро.

Фирмите за събиране на вземанията в България не работят по специален закон, а на общо основание и правата на  граждани и фирми не са защитени от понякога откровения тормоз, който те оказват при събиране на кредити. Депутатите проявиха загриженост единствено като ограничиха съдебните изпълнители, но цифрите говорят, че техните кантори отдавна не се занимават със събиране на просрочени задължения на граждани. Шумът покрай тях обаче прикри факта, че колекторите са на практика неконтролируеми и безнаказани. 

Рекордът на "УниКредит Булбанк"  едва ли ще се задържи дълго, защото всеки момент се очаква да приключи мегасделката на пазара на дългове - портфейл от 365 млн. евро лоши заеми на Пощенска банка. Продавачът е наел за консултант PwC, който е разпратил покана за участие до най-големите и активни играчи в България и в региона.

Портфейлът е корпоративен, като обезпечените заеми са за 114.98 млн. евро, а необезпечените -за 186.61 млн. евро. Задълженията на малки и средни предприятия са за 63.45 млн. евро. Вземанията са над седемгодишни и 95% от случаите са в съдебна фаза. Интересен факт около този портфейл е, че основната част от дълга е концентрирана в няколко на брой клиенти. Най-големите десет длъжници са с кредитна експозиция от 86.8 млн. евро, или 24% от целия портфейл, а обезпеченията по тях са оценени на 13.64 млн. евро. В същото време общият дълг на 1352 клиенти е под 500 хил. евро. По-рано тази година Пощенска банка продаде корпоративен портфейл за 65 млн. евро, като най-атрактивното в него бяха сградите на кината "Арена". Още в началото на 2016 г. тя беше продала и 144 млн. евро кредити, отпуснати на физически лица, и така заедно с новата продажба банката ще "разтовари"над 570 млн. евро дългове от баланса си за последните години.