Хлябът поскъпва. Какво вдига цената му?

Хлябът започна да поскъпва. Причината - увеличението на цената на пшеницата на световните борси и поскъпването на газта у нас. Увеличението е с около 20-25 на сто или с около 20-30 стотинки за хляб.

Очакваният добив на хлебна пшеница за тази година ще е с около 15 % по-нисък, сравнение с 2017 година. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Интензивните валежи през лятото са причината за влошеното качество на зърното.

Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че около 53% от реколтата е с добри хлебопекарни показатели, което означава, че имаме достатъчни количества. Миналата година бяха между 80-90%.

Димитър Бакалов, производител на хляб и тестени изделия поясни, че повишение в цената ще има навсякъде: "Винаги ще има промени, когато ще има лоша година. Различните фирми, различни надценки слагат.".

В Пловдив поскъпването на хляба вече е факт - цената на най-масовия хляб се е повишила с около 30 стотинки, показа проверката ни в търговските вериги. Белият вече струва 1,10 лв., а преди десетина дни е продаван за 88 стотинки. Потребителите вече усещат драстичното поскъпване и твърдят, че това ще се отрази на семейния бюджет за храна, съобщи още БНТ. 

Преди седмица пък енергийното дружество “Булгаргаз” поиска повишаване на цената на природния газ с около 14 на сто от октомври, предава БНР.

Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри поскъпването, през следващото тримесечие на годината цената за 1000 куб.м. газ ще бъде 457 лв. Преди облагане с акциз и ДДС, както и налагане на такси за достъп и пренос.

Председателят на КЕВР Иван Иванов вече каза, че има основания за поскъпване на природния газ и че това ще доведе до скок на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон.