387 души са обявили в декларациите си пред Националната агенция по приходите, че през 2017 година са получили доходи над 1 милион лева.

109 българи са станали милионери от наеми на имоти, показват данни на Националната агенция за приходите.

За сравнение през 2013 г. декларациите със седемцифрени доходи са два пъти по-малко - 147, а през 2015 г. милионерите у нас са били 259 души.

Реално броят на богатите българи обаче е по-голям, тъй като справката на данъчните включва само онези, които са получили над милион извън заплатите си. Най-често това са адвокати, нотариуси и земеделски производители, предаде bTV. Някои от милионерите са обявили доходи от 13 млн. лв., а други са декларирали малко над 1 милион лева.

Същевременно справка в БНБ показва, че депозитите на домакинства над 1 милион лв. в края на март са 816.  В тях има почти 2 млрд. лв. Но и тези цифри не показват точния брой милионери, тъй като е напълно възможно един човек да притежава два влога от над милион.

Спрямо февруари Централната банка е регистрирала леко намаление само на най-големите влогове - те са със 17 по-малко.

Още по-чувствително е годишното увеличение на депозитите за суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За една година са открити нови 137 сметки, които са за суми, надхвърлящи половин милион лева. Спестяванията на гражданите в български банки вече са достигнали над 48 млрд. лв.