Една трета от автосервизите работят на черно. Готвят нов закон със задължителен регистър

В България има поне 15 000 автосервиза, които работят нелегално - не плащат данъци, не осигуряват майсторите, замърсяват околната среда, а качеството на ремонтите и на частите е съмнително. По данни на самия бранш работилниците са общо около 30 000, като най-малко една трета от тях са в сивия сектор. Преди време инж. Емил Германов председател на Сдружение Автосервизите - София САС, изчисли, че хазната губи от необложените обороти в бизнеса с авторемонтите стотици милиони левове, информира в. Сега.

От години "белите" фирми настояват държавата да вземе мерки за затягане на контрола, включително и чрез законодателни мерки. Едва в последните месеци в Министерството на транспорта има раздвижване, а междуведомствена група заседава всеки четвъртък в опит да изкове регламент за работата на автосервизите. "Желанието ни е да направим хубав закон. Без вас няма да се справим", обяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов на поредна среща с представители на бранша. 

Идеята на новия закон е да бъдат въведени ясни изисквания към местата за ремонт на автомобили и към техния персонал и да се направят два регистъра - на автосервизите и на правоспособните монтьори. Така всеки шофьор ще може да провери дали поверява в надеждни ръце колата си. А ресорното министерство ще може да контролира обектите и да санкционира тези, които не отговарят на законовите изисквания. 

Миналата година НАП и МВР се активираха и обещаха "проверки до дупка" на гаражните автосервизи поне до края на 2018 г. Това се случи, след като в парламентарната комисия по транспорт бяха изнесени данни, че половината автоработилници крият данъци и не плащат осигуровки. Става дума основно за т.нар. гаражни и квартални сервизи. Смята се, че точно те са и местата, където автокрадците пласират задигнати части. Преди коледните празници съвместните проверки в над 200 обекта в цялата страна установиха, че почти навсякъде има нередности, а най-честа е липсата на всякакви документи. Неиздаването на касови бележки и поставяне на части без гаранция също са често разпространени.

Източник: www.sega.bg, www.crosspoint.bg  

Снимката е илюстративна.