По-високи данъци за собствениците на много имоти?

По-високи данъци за собственици на много имоти обмислят да въведат от регионалното министерството. За т.нар. прогресивен данък жилища" съобщи Фьодор Салмов - директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ, при представяне на равносметката на ведомството за националната стратегия за енергийна ефективност по време на семинар от конкурса "Екообщина", организиран от френското посолство.

Прогресивният данък ще засяга собствениците на над две жилища. При първите два имота данъкът ще е нормален, а при трето, четвърто и пето жилище той ще е прогресивно по-висок. Експертите обмислят алтернативен вариант за тези собственици, в който общината да взима под наем по-високо облагани имоти, като го прави срещу данъчни облекчения и ги използва за социални нужди.

Новият данък тепърва ще се обсъжда и конкретизира във ведомството и е част от програма с ключови мерки, чрез които от МРРБ ще се стремят да върнат "справедливата цена на имотите".

Салмов коментира, че пазарът на имотите с днешна дата е непрозрачен и ведомството ще стимулира развитие на пазара за наемане на жилища като начин да се върне справедлива цена на имотите.

28% от жилищата в страната стоят празни

В момента има постоянно покачване на незаетите жилища, обясни проблема Фьодор Салмов. Около 28% от жилищата в страната стоят празни и неизползвани – това се равнява на между 700 и 800 хил. празни жилища, което е значителен процент.

Ще бъде създаден и специално обособен фонд, в който ще се събират средствата от тези ключови мерки. Обмисля се и създаването на жилищен портал, в който онлайн да има пълната информация за цени и оферти на пазара на имоти.

 

Повече на: https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/15/3179296_po-visoki_danuci_za_sobstvenicite_na_mnogo_imoti/