Поскъпването на водата е неизбежно. Въпросите са Кога и Колко?

Поскъпването на питейната вода е неизбежно. Причината за това е, че трябва да се налеят няколко милиарда лева в инфраструктурата, за да се сведат до минимум загубите по трасето и да се осигури качествена услуга. Това обяви пред БНТ през седмицата Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Изготвена преди няколко години стратегия за развитие на водния сектор показва, че за да отговарят водоснабдяването и канализацията в България на изискванията за това в ЕС, са нужни 12 млрд. лв. По-малко от 3 млрд. лв. могат да дойдат по европейски програми, но останалите 8-9 млрд. лв. трябва да се осигурят от другаде. Тази сума не включва вложенията, необходими за намаляване загубите на вода, които са около 60%.

Досега в цената на водата не влизат разходите за инвестиции в инфраструктура и така нейната цена не включва себестойността й за разлика от всяка друга стока на пазара, обясни Крумова. 

В момента след консултации със Световната банка Министерството на регионалното развитие има подготвена схема какви елементи да се включат в цената на водата. Те се обсъждат с експерти от други ведомства, а предстои да бъдат подложени на обществен дебат.

В допълнение, се предлага всички, с изключение на социално слабите, да плащат занапред реалната цена на водата. Със социалното министерство се обсъжда бедните хора да плащат по 1 лев за кубик водата като става дума за 1.5 куб. м месечно - колкото е нормата за човек на месец по световните стандарти. Потребените над това количества ще се заплащат по реалната цена.

Именно експерти на Световната банка направиха т.нар. анализ за социална поносимост при вдигане на цената на водата в София. В резултат се оказа, че в столицата гражданите могат да си позволят да плащат по 10.01 лв. за кубик вода. През 2021 г. прагът за столицата ще стигне 11.44 лв. с ДДС за кубик, сочат разчетите. В момента цената е 2,16 лв. за кубик.

В началото на месеца на обсъждане в КЕВР стана ясно, че от 12 до 33 на сто се очаква да поскъпне водата в Бургас, Враца и Ямбол от 1 декември. Тогава започва новия регулаторен период и в цяла България ще има вдигане на тарифите, за да може ВиК фирмите да инвестират в мрежата, обясниха регионалното министерство.

Крумова посочи, че другият вариант е "да седим и нищо да не правим". Тя допълни, че ВиК и канализационната мрежа в страната надхвърля като дължина тази на пътната. В допълнение има нужда от изграждането на поне още 100 пречиствателни станции.