Facebook ще премахва групи и страници, които публикуват невярна информация за ваксините

Facebook заяви, че ще премахне групи и страници, които публикуват невярна информация за ваксинациите на своя сайт, като част от план за справяне с разпространението на дезинформация в социалната мрежа от 2,3 милиарда. 

Гигантът на социалните медии е бил подложен на натиск да премахне разпространението на дезинформация в условията на глобално избухване на морбили, причинено отчасти на родителите, които отказват да ваксинират децата си.

След като Световната здравна организация и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията са идентифицирали “проверими измами с ваксини”, от Facebook заявиха, че ако тези ваксинални измами се разпространят в социална мрежа, срещу тях ще бъдат предприети действия.

Морбили е силно заразен вирус, който може да доведе до увреждане на мозъка, умствено увреждане и в някои случаи до смърт. Разпространението на дезинформация, свързваща ваксинацията срещу морбили, паротит и рубеола с повишен риск от аутизъм, накара някои родители да избегнат ваксинирането. Многобройни научни изследвания развенчават връзка между ваксината и аутизма .  

Световната здравна организация е посочила “колебанието на ваксината” сред десетте най-големи глобални заплахи за здравето за 2019 г. ООН предупреди срещу “самодоволство”, тъй като броят на случаите на морбили се повишава.